Fortenova grupa u prvom polugodištu 2022. zabilježila dvoznamenkasti rast prihoda i operativne dobiti

In Tvrtke i tržišta
Fortenova grupa

U prvom polugodištu 2022. Fortenova grupa je ostvarila 18,8 milijardi kuna ukupnog prihoda iz kontinuiranog poslovanja, što je 57 posto više nego u istom razdoblju lani, najvećim dijelom uslijed integracije Mercatora. Kad se isključi utjecaj Mercatora, prihod je na jednakoj osnovi narastao za 14 posto.

Istodobno je konsolidirana EBITDA Grupe za prvih šest mjeseci 2022. premašila milijardu kuna, što je 74 posto više nego u usporedivom razdoblju 2021., dok je na jednakoj osnovi prilagođena konsolidirana EBITDA narasla za 19 posto.

Najbrži porast prihoda u prvom polugodištu imale su kompanije iz poslovnog područja Prehrana Fortenova grupe, dok je EBITDA najbrže rasla u poslovnom području Poljoprivreda.

Neto dobit razdoblja je, nakon isključenja tečajnih utjecaja, iznosila 12 milijuna kuna, u odnosu na gubitak od 213 milijuna kuna, nakon isključenja tečajnih razlika iskazan u prvoj polovici 2021. godine. Ujedno, Fortenova grupa je na kraju prvih šest mjeseci imala 1,7 milijardi kuna novčanih sredstava na računima, a nastavljajući sada već dugoročni trend razduživanja, polugodište je ove godine završila s omjerom duga i dobiti iz operativnog poslovanja koji je 3,94 puta.

„Snažnom realizacijom u prvoj polovini ove godine nastavlja se pozitivni trend koji bilježimo cijele prošle godine, uz jačanje temeljnog poslovanja ubrzano integracijom Mercatora u Fortenova grupu. To se očituje u ukupnom prihodu Grupe iz kontinuiranog poslovanja u prvom polugodištu 2022., koji je narastao za 14 posto u usporedbi s rezultatima na bazi isto za isto, uz isključenje Mercatora. Pritom smo izvrsne poslovne rezultate generirali unatoč negativnim utjecajima inflacije na rast cijene rada, energenata i sirovina te, posljedično, rasta troškova u cijelom dobavnom lancu. Turistička sezona 2022. u Hrvatskoj gotovo je na razini rekordne 2019. godine, što je veliki dodatan poticaj našim rezultatima, a čiji će se potpuni benefiti pokazati u, za nas najvažnijem, trećem kvartalu godine“ – komentirao je polugodišnje rezultate Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

„Gledajući u budućnost, očekivani prelazak na euro imat će dodatni dugoročni pozitivni utjecaj na kreditni profil Grupe jer ćemo nakon konverzije, 80 posto svog poslovanja ostvarivati u eurima. Dodatno, eliminirat će se valutni rizik kod zaduženja“ – naveo je Peruško. Peruško je naglasio i kako se nastavlja proces vlasničke transformacije i prodaja udjela koju u Fortenova grupi ima Sberbank te kako su tijekom prvog polugodišta 2022. ispunjeni konačni preduvjeti za sudsko rješenje o okončanju postupka Izvanredne uprave u Agrokoru.

James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za financije komentirao je kako je iza kompanije vrlo pozitivno prvo polugodište u kojem se Grupa fokusirala na tržišnu realizaciju i ostvarivanje planiranih poboljšanja u poslovanju.

„Nakon što je u 2021. putem transakcija koje se odnose na Mercator, grupu zamrznute hrane te niz prodaja neosnovnih djelatnosti i nekretnina Fortenova grupa značajno smanjila dug, i u 2022. godini nastavili smo ostvarivati veće prihode i dobit iz operativnog poslovanja, što je dovelo do daljnjeg smanjenja omjera zaduženosti kompanije koji sada iznosi 3,94 puta, što odražava rastuću financijsku snagu Grupe” – naveo je Pearson.

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design