Horvat: Intenzivno se razgovara s dva potencijalna partnera za Orljavu

In Strateški savezi
Horvat

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat u srijedu je izjavio da se su tri obećane plaće radnicima požeške Orljave isplaćene i da se intenzivno razgovara s dva potencijalna strateška partnera za tu tekstilnu tvrtku.

Reagirajući na današnje izjave saborske zastupnice Katarine Peović i predsjednika Novog sindikata Maria Ivekovića, Horvat je nakon užeg kabineta Vlade istaknuo da su problemi u Orljavi generirani od 2012. godine. Podsjetio je i da je Vlada obećala da će isplatiti tri neisplaćene plaće radnicima Orljave te će se maksimalno uključiti u pronalazak strateškog partnera za tu kompaniju.

Obećane plaće su isplaćene i u ovom trenutku razgovara se intenzivno s dva potencijalna partnera, poručio je u srijedu Horvat.

Osvrnuo se i na situaciju u toj posrnuloj tekstilnoj tvrtki u posljednja dva mjeseca, kazavši da je i velika reklamacija njemačkog Olimpa, koji je vratio narudžbu u Hrvatsku, dovela Orljavu i tešku situaciju. Kazao je da Olimp više ne želi poslovni odnos s Orljavom, ali ga želi sa Hemcom, s kojim se razgovara.

Đakovački Hemco zainteresiran je u najam uzeti poslovne prostore Orljave i na posao vratiti 70-ak radnica Orljave, pri čemu 23 radnice temeljem postojećih ugovora s današnjim danom već rade, a prema potrebi će se sa zavoda za zapošljavanje vraćat onaj broj radnika koji će za realizaciju tih ugovora biti potreban, kazao je ministar.

Istaknuo je međutim da se mijenja filozofija odnosa prema tvrtkama koje zapadnu u teškoće i da je zbog toga i bio potreban stečajni postupak, koji je nad Orljavom i pokrenut 13. srpnja.

Kako je pojasnio, kada cijena proizvodnje proizvoda koji stavlja na tržište iznosi 100, a prodaje se po 63, ta računica i matematika nema smisla, jer na kraju godine tu razliku netko mora pokriti.

“Do sada je Vlada ili proračun pokrivao gubitke Orljave i s takvim načinom poslovanja ne želimo dalje. Interesa za Orljavu ima, dok postoji interes i za brend i za proizvod hrvatska Vlada će nastojati u pogon staviti sve radnike i radnice, ali isto tako i naći strateškog partnera koji će investicijama u Orljavu proizvodnju dići na viši tehnološki novi, kako bi proizvod na tržištu bio konkurentan”, izjavio je Horvat.

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković upozorili su u srijedu na tešku situaciju u tvornici tekstila “Orljava” istaknuvši da bi Vlada za rad te tvornice, kojoj je stopostotni vlasnik, trebala dati ozbiljniju potporu.

Upozorivši da su 22. srpnja većina od preostale 172 radnice dobile otkaze ugovora o radu, Peović je na konferenciji za novinare rekla da u sadašnjoj situaciji odgovornost u potpunosti stoji na Vladi, koja je stopostotni vlasnik požeške “Orljave”. (H)

You may also read!

wall

Na Wall Streetu novi rekordi, europske burze oštro pale

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, zahvaljujući snažnom rastu cijena

Read More...
benzin

Procjene o opskrbi podigle cijene nafte iznad 83 dolara

Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima 83 dolara budući da su procjene o nedostatnoj opskrbi pred

Read More...
turizam

Hrvati na putovanja potrošili 2,6 mlrd eura

Stanovnici Hrvatske u 2023. su na višednevna putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu potrošili gotovo 2,2 milijarde eura, a na

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design