Isplaćeno više od 675 milijuna kuna COVID pomoći poljoprivrednicima i ribarima

In Financije i gospodarstvo
poljoprivreda

Od početka pandemije Ministarstvo poljoprivrede je za gotovo 18.000 korisnika isplatilo 675 milijuna kuna kroz 13 novih mjera pomoći, kreiranih za pružanje podrške poljoprivrednicima i ribarima uslijed tržišnih poremećaja izazvanih širenjem bolesti COVID-19.

Pomoć u iznosu od 153 milijuna kuna je osigurana iz Državnog proračuna, gotovo 112 milijuna kuna iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo te 410 milijuna kuna iz europskih poljoprivrednih fondova. Ministarstvo poljoprivrede je za spomenute programe pomoći ishodilo odobrenja za intervencije iz fondova i notificiralo ih na razini Europske komisije te ih isplatilo u što je moguće kraćem roku hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima.

Najviše sredstava, više od 198 milijuna kuna, isplaćeno je za više od 3.000 korisnika kroz Mjeru 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“, odobrenu u posljednjim tjednima hrvatskog predsjedanja Vijećem Europe.

Veoma važni za suočavanje s posljedicama COVID – 19 u hrvatskoj poljoprivredi su bili novo kreirani krediti s posebnim pogodnostima za poljoprivrednike u suradnji s HBOR-om i agencijom HAMAG BICRO, pri čemu je financijskim instrumentom Obrtna sredstva za ruralni razvoj pružena brza i efikasna pomoć za 133 korisnika u ukupnoj vrijednosti većoj od 120 milijuna kuna.

Potporu ukupne vrijednosti 49 milijuna kuna za privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti koristilo je više od 240 ribara, dok su 62 vinara koristila COVID-19 mjeru potpore Krizna destilacija ukupne vrijednosti od gotovo 60 milijuna kuna. Samo kroz dva ciljano upućena programa pomoći primarnim poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno je više od 120 milijuna kuna.

Ministarstvo poljoprivrede će do kraja godine isplatiti još 100 milijuna kuna za pomoć u sektoru stočarstva putem dvije nedavno odobrene mjere za sektor stočarstva.

You may also read!

wall

Svjetske burze skočile na rekordne razine

Na najvećim svjetskim burzama prošloga su tjedna indeksi dosegnuli rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje snažnom rastu cijena dionica

Read More...
Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu

Kako procjeniti i upravljati psihosocijalnim rizicima na radu?

U organizaciji ZIRS Učilišta – ustanove za obrazovanje odraslih i Znanstveno-stručnog časopisa „Sigurnost“, u Zagrebu će se 28. ožujka

Read More...
Habijan

Ministar Habijan najavio smanjenje parafiskalnih nameta

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u petak je u Krapini ponovio kako će se u sklopu novog

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design