Končar najavio početak radova na 65 milijuna eura vrijednom projektu Sv. Katarina-Monumenti

In Financije i gospodarstvo
-danko-končar

Vlasnik tvrtke Kermas ulaganja, poduzetnik Danko Končar u petak je najavio početak radova na projektu Sv. Katarina-Monumenti, vrijednom ukupno 65 milijuna eura, a koji bi trebao biti gotov do 2020. godine.

Zadnje prepreke oko mega turističkog projekta Sveta Katarina-Monumenti u Puli su otklonjene nakon što je prije mjesec dana tvrtka Kermas ulaganja dobila građevinsku dozvolu za prvu fazu izgradnje marine na otočiću Sveta Katarina, čime će u praksi započeti realizacija golemog projekta Brijuni Rivijera koji će istarski turizam unaprijediti na višu razinu, izjavio je Končar koji je u pulskoj županijskoj gospodarskoj komori predstavio projekt koji bi trebao oživjeti 42 hektara zasad napuštene strane pulskog zaljeva.

Realizacija projekta Sv. Katarina-Monumenti je podijeljena u tri faze – izgradnja luke nautičkog turizma Sv. Katarina, izgradnja suhe marine te hotelskog kompleksa kompleks.

“Prva faza gradnje s kojom počinjemo oko otoka Sveta Katarina obuhvaća izgradnju 400 vezova”, rekao je Končar.

I voditeljica projekta Barbara Peruško istaknula je kako se sada kreće sa Svetom Katarinom, odnosno gradnjom marine na tom području, koja bi trebala biti gotova do iduće sezone.

“Taj dio projekta vrijedan je oko 19,5 milijuna eura. Riječ je o marini visoke kvalitete koja će imati 400 vezova u moru. Osim što će se sagraditi navedeni vezovi, na Svetoj Katarini će se rekonstruirati legendarni most, dovest će se sva potrebna infrastruktura te će se urediti svi prateći sadržaji”, rekla je Peruško.

Na Svetoj Katarini, dodala je, bit će uređeni recepcija, sanitarni čvorovi, restoran, caffe bar na mjestu sadašnjeg bunkera, parkiralište te muzej u prostoru gdje se nalazi veliko zvono.

Druga faza projekta je gradnja suhe marine u bivšem kamenolomu. Gradnja te marine Luka 2 vrijedna je oko 22 milijuna eura, a obuhvaća daljnjih 150 vezova u moru i čak 1000 vezova na kopnu te uređenje servisne baze i pratećih sadržaja. Potom slijedi izgradnja hotelskog kompleksa s tri zgrade na poluotoku Monumenti, gdje će urediti hotel sa stotinu smještajnih jedinica, objasnila je Peruško.

Po Končarevim riječima, hotelski kompleks će se sastojati od tri zgrade. “Bit će to ustvari gradski hotel s 98 soba, sa svim bitnim sadržajima koje jedan hotel na ovakvom položaju mora imati”, rekao je Končar predstavljajući projekt Sv. Katarina-Monumenti, jedan od tri projekta koje ima u Istri.

Končar kaže i kako će se u budućoj marini moći sidriti bilo koja vrsta broda, ali i kako su njegovo iskustvo s marinom u Trogiru pokazalo da su najviše zainteresirani čarteraši.

Što se tiče rokova izgradnje, ističe da bi sve trebalo biti gotovo do 2020. godine.

“Želimo prve brodove po mogućnosti usidriti već sljedeće godine. A u biti kako je koncipiran projekt, i kako imamo koncesiju, sve bismo trebali završiti kroz dvije godine. A da li će to biti moguće, to je druga stvar. Ali sve ćemo učiniti da tako bude. Ali čim se napravi ta prva faza, ostalo ide mnogo lakše”, rekao je Končar.

Područje Sv. Katarina-Monumenti je bivša vojna imovina na pomorskom dobru a na početak realizacije turističkog projekta čekalo se više od sedam godina.

Čekalo se ponajviše zbog konzervatora koji su nakon natječaja područje proglasili zaštićenim kulturnim dobrom, kaže Končar, dodajući kako je dogovor postignut, a zadnja su prepreka bile olupine brodova koje su iz mora izvučene ovih dana. (H)

You may also read!

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma

Hrvatska zemlja partner Mostarskog sajma, izlažu 42 hrvatske tvrtke

Hrvatska kao zemlja partner i Hrvatska gospodarska komora sudjeluju na jubilarnom, 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji se

Read More...
turizam - hotel

Rezultati istraživanja – Što žele mladi u Hrvatskoj i kako to kane ostvariti?

Putovanja, zabava, puno novaca, ugodan i sadržajan život, dobar auto, dobra klopa i “starci” koji ne gnjave i ne

Read More...
Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima

65 prstena za 65 godina: Vegeta nagrađuje vjernost jedinstvenim poklonima! Osvoji limitirano izdanje Vegeta prstena by Maja Miletić, modnog dodatka

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design