Stabilan rast globalnog gospodarstva podržava svjetske burze

In Financije i gospodarstvo
burze

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, pri čemu su na Wall Streetu indeksi dosegnuli nove rekorde razine, kao i njemački DAX, što se zahvaljuje povoljnoj situaciji u globalnom gospodarstvu.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones ojačao 0,4 posto, na 22.871 bod, dok je S&P 500 porastao 0,2 posto, na 2.553 boda, a za toliko je ojačao i Nasdaq indeks, dosegnuvši 6.605 bodova.

Dow Jones i S&P 500 zabilježili su peti tjedan uzastopnog rasta, a Nasdaq indeks treći, što se zahvaljuje nizu podataka koji pokazuju da najveće svjetsko gospodarstvo stabilno raste.

Stabilno rastu i druga najveća gospodarstva u svijetu, od Kine i Japana do Europe, pa je prošloga tjedna Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao procjene rasta globalnog gospodarstva u ovoj i idućoj godini.

“Najveći pokretač globalnih tržišta je američko gospodarstvo, a podaci pokazuju da je ono u dobroj formi. Pokazuje se, također, da i Kina raste brže nego što su mnogi očekivali. Stoga su ulagači skloniji riziku, pa se sredstva iz obvezničkih fondova prelijevaju u dioničke”, kaže Hugh Dive, direktor u fondu Atlas Funds Management.

Pored konsenzusa analitičara da je globalno gospodarstvo u najboljoj formi u posljednjih nekoliko godina, tržišta dionica podržava i nada ulagača u poreznu reformu u SAD-u, kojom bi se porezno rasteretili i kompanije i većina Amerikanaca.

Podršku tržištima pružaju i visoke cijene nafte jer se ulagači nadaju daljnjim potezima najvećih svjetskih proizvođača u smjeru smanjenja jaza između velike ponude i manje potražnje.

Zbog toga su ulagači zanemarili geopolitičke napetosti, kao što su kriza u Kataloniji i oštra retorika između SAD-a i Sjeverne Koreje.

“Teško je zamisliti da bi se ovaj trend stabilnog, ni prebrzog ni presporog, rasta gospodarstva mogao naglo promijeniti. Cijene dionica stoga bi mogle i dalje rasti u skladu s rastom zarada kompanija u svijetu”, kaže Nobuyuki Kashihara, direktor u tvrtki Asset Management One.

A u SAD-u je prošloga tjedna počela sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja će idućih tjedana utjecati na usmjerenje tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju porasla za 4,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bio bi to sporiji rast nego u prethodnim kvartalima, kada su zarade rasle po dvoznamenkastim stopama.

“Ulagači su pomalo razmaženi nakon snažnog rasta zarada kompanija u prvom i drugom tromjesečju. No, treba imati na umu da su u trećem lanjskom kvartalu zarade počele znatno rasti, pa njihov rast u trećem ovogodišnjem tromjesečju neće izgledati tako snažan”, kaže John Carey, portfelj menadžer u fondu Pioneer Investment Management.

I na većini europskim burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,2 posto, na 7.535 bodova, a frankfurtski DAX 0,3 posto, na rekordnih 12.991 bod. No, pariški CAC oslabio je 0,1 posto, na 5.351 bod.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna ojačao 2,2 posto, 21.155 bodova, novu najvišu razinu od 1996. godine. (H)

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design