Kraš grupa: Neto dobit lani 15,6 milijuna kuna

In Tvrtke i tržišta
kraš

Kraš grupa je u 2019. ostvarila neto dobit od 15,6 milijuna kuna, što je smanjenje za 68,7 posto u odnosu na 2018. godinu, kada je iznosila 49,7 milijuna kuna, pokazuje konsolidirano financijsko izvješće Kraša, iz kojeg napominju kako su se na ukupni rezultat odrazile povećane rezervacije.

Konsolidirani prihodi grupe u 2019. su iznosili 1,03 milijarde kuna, što je blagi porast, za 5,4 milijuna kuna, u odnosu na 2018. godinu.

Istodobno su, pak, ukupni rashodi porasli za 47,9 milijuna kuna, ili za 4,9 posto, na 1,01 milijardu kuna, pokazuje izvješće objavljeno na Zagrebačkoj burzi.

Iz Kraša u priopćenju objašnjavaju kako je na rast poslovnih rashoda najviše utjecao rast cijena glavnih sirovina, prije svega, sirovina na bazi kakaovca, te vrijednosno usklađenje potraživanja u iznosu od 30,9 milijuna kuna.

“Zbog političkih rizika rezervirano je 29 milijuna kuna potraživanja od kupaca iz Saudijske Arabije, a ukupne rezervacije iznosile su 30,9 milijuna kuna. Te su se rezervacije odrazile na povećanje rashoda Kraš grupe i na ukupni neto rezultat”, navodi se u priopćenju.

Kraš grupa je tako u 2019. ostvarila dobit prije oporezivanja od 19,6 milijuna kuna, a neto dobit iznosi 15,6 milijuna kuna. Neto dobit pripisana imateljima kapitala matice ostvarena je u iznosu od 14,2 milijuna kuna, ističu iz Kraša.

Izdvajaju i podatak da je EBITDA Kraš grupe iznosila 102,8 milijuna kuna, što znači da je postignuta stopa EBITDA-e od 10 posto, a prati je i značajno smanjenje neto zaduženosti.

Predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić ocjenjuje kako je Kraš grupa lani ostvarila dobar prodajni rezultat te je za kompanijom još jedna uspješna poslovna godina.

“Povećali smo prihode i na domaćem tržištu i na gotovo svim važnim izvoznim tržištima, a time smo anulirali negativan utjecaj rizičnih političkih okolnosti koje su dovele do pada rezultata u Saudijskoj Arabiji i nužnosti rezerviranja potraživanja prema kupcima s tog tržišta”, ističe Bulić, koji očekuje skori nastavak poslovanja u toj zemlji.

Po podacima iz izvješća, prihodi od prodaje Kraš grupe lani su iznosili 1,02 milijarde kuna, što je za oko 7,4 milijuna kuna više nego godinu ranije. Na domaćem su tržištu prihodi porasli za 1,9 posto, na 557,8 milijuna kuna.

Tako prihodi na domaćem tržištu imaju udio od 54,6 posto u ukupnim prihodima od prodaje, dok je 45,4 posto prihoda ostvareno u inozemstvu.

Ukupan volumen prodaje lani je iznosio 34.915 tona, a iz Kraša izdvajaju rast prodaje na domaćem tržištu za 4,6 posto, odnosno za 836 tona.

Navode kako je na svim važnijim izvoznim tržištima, izuzev Saudijske Arabije ostvaren rast volumena prodaje. Pritom se ističu tržišta zapadne Europe s količinskim rastom izvoza od 14 posto, jugoistočne Europe za 18 posto, Srbije za 17 posto te tržište BiH za 7 posto.

Ukupni prihodi ostvareni u inozemstvu iznosili su 463,9 milijuna kuna i za 0,6 posto su manji od rezultata ostvarenih u 2018. godini.

Pritom iz Kraša ponavljaju kako je na ukupni pad izvoza najviše utjecalo poslovanje na tržištu Saudijske Arabije, jer je zbog visokog političkog rizika na to tržište privremeno zaustavljena isporuka proizvoda.

“Tijekom 2019. vrijednost izvoza u Saudijsku Arabiju pala je za 4,5 milijuna dolara, odnosno za oko 30 milijuna kuna. U tijeku su intenzivni pregovori s kupcem, kao i izrada plana za uspješan nastavak izvoza na ovo tradicionalno tržište”, navode.

Grupa je lani zabilježila povećanje investicijskih aktivnosti – započet je novi investicijski ciklus vrijedan više od 100 milijuna kuna u modernizaciju proizvodnih procesa, širenje tehničkih i tehnoloških mogućnosti proizvodnih postrojenja, te povećanje kvalitete gotovih proizvoda. Realizirane su investicije u unapređenje postojeće opreme te ulaganje u novu opremu na svim proizvodnim lokacijama – Zagrebu, Prijedoru i Osijeku.

“Kraš je tijekom 2019. krenuo u novi investicijski ciklus kojim će modernizirati proizvodnju u iduće tri godine. Pred nama je poslovna godina u kojoj očekujemo daljnji rast, nove proizvode i nove investicije”, poručuje u priopćenju i predsjednik Uprave. (H)

You may also read!

Dinko Lucić predsjednik Uprave PBZ-a i Zlatko Dalić

Izbornik Dalić i dalje brend ambasador PBZ Grupe i Premium Visa kartica

Zlatko Dalić i PBZ Grupa vjerno jedni uz druge. Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i predsjednik Uprave Privredne banke

Read More...
wallstreet

Na Wall Streetu novi rekordi, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu je prošloga tjedna S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq, što se ponajviše zahvaljuje

Read More...
nafta

Cijene nafte iznad 83 dolara, u fokusu OPEC+

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 83 dolara pod utjecajem špekulacija da će vodeći proizvođači

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design