METRO Hrvatska pokrenuo društveno odgovorni projekt „Pojedi me do kraja“

In Ekologija
METRO Hrvatska pokrenuo društveno odgovorni projekt „Pojedi me do kraja“

METRO Hrvatska u suradnji s 24sata predstavio je društveno odgovorni projekt „Pojedi me do kraja“, osmišljen s ciljem smanjenja bacanja hrane te promicanja racionalnog planiranja obroka i iskorištavanja svih namirnica. Inicijativa je odgovor na sveprisutni problem bacanja hrane, s jasnom porukom da hrana nije otpad, nego vrijednost koju trebamo cijeniti.

Projekt „Pojedi me do kraja“ usmjeren je na mijenjanje svijesti i navika, kako među potrošačima, tako i među ugostiteljima. Cilj je normalizirati pakiranje i konzumaciju ostataka hrane, smanjiti količine otpada u restoranima, potaknuti građane i poslovne subjekte na odgovorno ponašanje te promovirati planiranje obroka koje omogućuje iskorištavanje svih namirnica. METRO Hrvatska ovom inicijativom želi potaknuti novi način razmišljanja da višak od ručka ne mora završiti u otpadu, nego može postati ukusna večera ili obrok za sutradan.

Na predstavljanju projekta govorili su predstavnici institucija i organizacija koji se godinama bave temom sigurnosti hrane i održivosti prehrambenog sustava. „Otpad od hrane je neželjena pojava iz ekoloških, ekonomskih, ali i etičkih i socijalnih razloga. U Hrvatskoj se godišnje baci oko 286 tisuća tona hrane, a promjena navika potrošača ključna je za smanjenje tog broja. Ministarstvo poljoprivrede razvilo je strategiju kojom do 2028. godine planira smanjiti otpad za 30 posto, a ovakve kampanje snažno doprinose tom cilju“, istaknula je Sanja Kolarić Kravar, načelnica Sektora za kvalitetu hrane pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Dražen Knežević, direktor Centra za sigurnost hrane u Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu, dodao je kako podaci Eurobarometra pokazuju da građani Hrvatske iskazuju sve veće povjerenje u institucije koje se bave sigurnošću hrane i problemom otpada: „To nam govori da radimo dobro i zato je važno da se tvrtke poput METRO-a aktivno uključuju u ovakve inicijative.“

Aktivnosti kampanje predstavio je Duje Prlj, voditelj razvoja kompetencija HoReCa tržišta u METRO-u Hrvatska, istaknuvši kako ona uključuje suradnju s restoranima, korištenje posebnih kutija za pakiranje ostataka, digitalne sadržaje i edukativni microsite. U sklopu projekta „Pojedi me do kraja“, koji podsjeća da se bacanje hrane može smanjiti pametnim navikama, METRO i 24sata pokrenuli su mrežu restorana s posebnom oznakom. U njima gosti mogu zatražiti pakiranje ostataka obroka za ponijeti, čime dobivaju dodatni obrok, čuvaju okoliš i štede novac. Više informacija, savjeta i nagradni natječaj dostupni su na pojedi-me-do-kraja.24sata.hr. „Želimo da ova kampanja bude pokretač promjene te da planiranje i odgovorno ponašanje postanu dio svakodnevnog odnosa prema hrani, a ne iznimka“, poručio je Prlj.

Da se i od ostataka može pripremiti vrhunsko jelo, pokazao je Marin Medak iz Rougemarina, koji je za okupljene pripremio kreativne recepte nastale upravo od namirnica koje bi inače završile u otpadu.

You may also read!

wall-str

Europski ulagači oprezni, indeksi stagniraju

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, pa burzovni indeksi stagniraju, dok ulagači čekaju nove vijesti koje

Read More...
nafta

Nakon dva tjedna pada, cijene nafte blago porasle

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nadoknadivši dio gubitka od prethodna dva tjedna, a tijekom

Read More...
INTERLIBER

Interliber dokazao da tiskana riječ živi

47. međunarodni sajam knjiga Interliber uspješno je priveden kraju na Zagrebačkom velesajmu. Od 11. do 16. studenoga, četiri paviljona

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design