Na jagode i pjenušac kod Tomca i Bajde

In HoReCa
Na jagode i pjenušac kod Tomca i Bajde

Na Plešivici najjačoj hrvatskoj vinskoj regiji po proizvodnji pjenušaca, 25. i 26. 5. 2025. održan je Festival pjenušaca i jagoda. Na Plešivici, hrvatskoj Champagni, u zelenom raju, samo pola sata vožnje od Zagreba, uživalo se u jagodama i pjenušcu.

Tih dana na Plešivici vinari su otvorili vrata svojih vinarija i dvorišta, dijeleći s posjetiteljima plodove svog rada i ljubavi prema vinu. Ove godine predstavilo se trinaest vinarija: R. Braje, Dobra berba, Ž. Gregorić, Ivančić winery, Ivančić Griffin, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Sirovica, Šember, Tomac & Bajda i K. Režek.

Za domaće jagode pobrinuli su se članovi Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije “Jagodni prsten”, a posjetitelji su mogli svratiti i do OPG-a Damira Gregorića, gdje jagode uspijevaju s puno ljubavi i poštovanja prema zemlji. Veliki posjet bio je i u vinariji Tomac & Bajda, smještenoj u Jastrebarskom. Vinarija TOMAC & BAJDA nastala je 24. travnja 1982. godine, ženidbom Tome (Tomca) i Zvonimire (Bajda).

Tomo Tomac, po zanimanju inž. strojarstva, bivši zaposlenik INE Naftaplina, sada umirovljenik, potječe iz poznate vinogradarske obitelji TOMAC iz Donje Reke, „priženio“ se supruzi Zvonimiri, prof. defektologije. Žive i rade sa sinovima Lovrom i Lukom, u obiteljskoj kući „VILA BARICA“ u Jastrebarskom. U obje familije (Tomci i Bajdi) postojala stoljetna tradicija poljoprivredne proizvodnje: ratarstvo, stočarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo (nekoliko generacija).

Godine 1988. napušta se stočarstvo te se obitelj posvećuje vinogradarstvu i vinarstvu uz ratarstvo. Povećava se proizvodnja sadnjom novih nasada a izgrađen je i mali podrum sa pilnicom (kušaonom vina). Od 1990. godine vino se stavlja u butelje pod etiketom Tomac & Bajda. To je mješavina sorti (Vila Barica Zeleni silvanac, Rajnski rizling, Sauvignon a nastaje i pjenušavo vino, (klasičnom metodom) „TomBa“!

Obitelj se bavi tradicionalnim, prirodnim i ekološki održivim vinogradarstvom i vinarstvom. Godine 2024.dobivaju certfikat o ekolškoj proizvodnji.

Proizvodnjom pjenušavih vina počeli su se baviti ranih devedesetih godina, zahvaljujući pokojnom inž. Franji Jambroviću, Klubu prijatelja dobrog vina, (osnovan 1984. God.) koji je u to vrijeme djelovao na Plešivici, kao i pokojnom bratu Zvonimiru Tomcu.

Pjenušci su: TOMBA extra brut: 50% zeleni silvanac – 50% mješavina sorata iz vinograda starog 80 godina, odležao na kvascima šest godina, TOMBA brut: 50% rajnski rizling – 50% mješavina sorata, odležao na kvascima tri godine i TOMBA extra sec: 50% zeleni silvanac – 50% mješavina sorata iz vinograda starog 80 godina odležao na kvascima sedam godina.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Angela Radić

You may also read!

wall-str

Europski ulagači oprezni, indeksi stagniraju

Na europskim se burzama u ponedjeljak ujutro trguje oprezno, pa burzovni indeksi stagniraju, dok ulagači čekaju nove vijesti koje

Read More...
nafta

Nakon dva tjedna pada, cijene nafte blago porasle

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nadoknadivši dio gubitka od prethodna dva tjedna, a tijekom

Read More...
INTERLIBER

Interliber dokazao da tiskana riječ živi

47. međunarodni sajam knjiga Interliber uspješno je priveden kraju na Zagrebačkom velesajmu. Od 11. do 16. studenoga, četiri paviljona

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design