Na jagode i pjenušac kod Tomca i Bajde

In HoReCa
Na jagode i pjenušac kod Tomca i Bajde

Na Plešivici najjačoj hrvatskoj vinskoj regiji po proizvodnji pjenušaca, 25. i 26. 5. 2025. održan je Festival pjenušaca i jagoda. Na Plešivici, hrvatskoj Champagni, u zelenom raju, samo pola sata vožnje od Zagreba, uživalo se u jagodama i pjenušcu.

Tih dana na Plešivici vinari su otvorili vrata svojih vinarija i dvorišta, dijeleći s posjetiteljima plodove svog rada i ljubavi prema vinu. Ove godine predstavilo se trinaest vinarija: R. Braje, Dobra berba, Ž. Gregorić, Ivančić winery, Ivančić Griffin, Jagunić, Kolarić Coletti, Korak, Kurtalj, Sirovica, Šember, Tomac & Bajda i K. Režek.

Za domaće jagode pobrinuli su se članovi Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije “Jagodni prsten”, a posjetitelji su mogli svratiti i do OPG-a Damira Gregorića, gdje jagode uspijevaju s puno ljubavi i poštovanja prema zemlji. Veliki posjet bio je i u vinariji Tomac & Bajda, smještenoj u Jastrebarskom. Vinarija TOMAC & BAJDA nastala je 24. travnja 1982. godine, ženidbom Tome (Tomca) i Zvonimire (Bajda).

Tomo Tomac, po zanimanju inž. strojarstva, bivši zaposlenik INE Naftaplina, sada umirovljenik, potječe iz poznate vinogradarske obitelji TOMAC iz Donje Reke, „priženio“ se supruzi Zvonimiri, prof. defektologije. Žive i rade sa sinovima Lovrom i Lukom, u obiteljskoj kući „VILA BARICA“ u Jastrebarskom. U obje familije (Tomci i Bajdi) postojala stoljetna tradicija poljoprivredne proizvodnje: ratarstvo, stočarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo (nekoliko generacija).

Godine 1988. napušta se stočarstvo te se obitelj posvećuje vinogradarstvu i vinarstvu uz ratarstvo. Povećava se proizvodnja sadnjom novih nasada a izgrađen je i mali podrum sa pilnicom (kušaonom vina). Od 1990. godine vino se stavlja u butelje pod etiketom Tomac & Bajda. To je mješavina sorti (Vila Barica Zeleni silvanac, Rajnski rizling, Sauvignon a nastaje i pjenušavo vino, (klasičnom metodom) „TomBa“!

Obitelj se bavi tradicionalnim, prirodnim i ekološki održivim vinogradarstvom i vinarstvom. Godine 2024.dobivaju certfikat o ekolškoj proizvodnji.

Proizvodnjom pjenušavih vina počeli su se baviti ranih devedesetih godina, zahvaljujući pokojnom inž. Franji Jambroviću, Klubu prijatelja dobrog vina, (osnovan 1984. God.) koji je u to vrijeme djelovao na Plešivici, kao i pokojnom bratu Zvonimiru Tomcu.

Pjenušci su: TOMBA extra brut: 50% zeleni silvanac – 50% mješavina sorata iz vinograda starog 80 godina, odležao na kvascima šest godina, TOMBA brut: 50% rajnski rizling – 50% mješavina sorata, odležao na kvascima tri godine i TOMBA extra sec: 50% zeleni silvanac – 50% mješavina sorata iz vinograda starog 80 godina odležao na kvascima sedam godina.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Angela Radić

You may also read!

Melanie Seier-Larsen

BCG: Pesimizam zbog ekonomske i političke neizvjesnosti europske potrošače tjera u potragu za rasprodajama

Europski potrošači sve su više zabrinuti zbog ekonomskih, političkih i okolišnih neizvjesnosti i tome prilagođavaju svoje prioritete za kupovinu.

Read More...
The Garden Brewery deseti je izdavatelj mini obveznica u sklopu PBZ Minibond inicijative

The Garden Brewery deseti je izdavatelj mini obveznica u sklopu PBZ Minibond inicijative

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka (IBD) Intesa Sanpaolo, djelovala je kao jedini agent izdanja i ulagatelj

Read More...
Hrvatski Telekom predstavio projekt pametnih zračnih luka s privatnim 5G mrežama

Hrvatski Telekom predstavio projekt pametnih zračnih luka s privatnim 5G mrežama

U suradnji s tvrtkom Markoja, Fakultetom prometnih znanosti iz Zagreba te zračnim lukama Zagreb, Zadar i Pula Hrvatski Telekom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design