Održano 11. Državno natjecanje Poslovni izazov – Poreč 2024.

In Dualni sustav obrazovanja
11. Državno natjecanje Poslovni izazov – Poreč 2024.

Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski i Udruga Poduzetni uspješno su organizirali jedanaesto državno natjecanje Poslovni izazov, koje se održalo 20. i 21. ožujka 2024. godine u Poreču, u hotelu Plavi, Plava Laguna. Natjecanje je okupilo mlade nade poduzetništva iz cijele Hrvatske, a sudjelovali su učenici s inovativnim idejama koje su predstavili pred stručnim žirijem i publikom.

Natjecanje se održalo pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta i sponzorstvom Hrvatskih šuma, Hrvatske banke za obnovu i razvoj, portala za trgovinu Suvremena.hr, PiP d.o.o., Galka, Mesnice Kudelić, Moj toner, Turističke zajednice grada Poreča, Svijeta biljaka Vodnjan, Promo global-a i Alce.

Pripreme za natjecanje započele su dan ranije, kada su sudionici stigli u Poreč. Svaki tim sastavljen je od četiri natjecatelja, koji su dolazili iz različitih gradova diljem Hrvatske što je bio izazov za mnoge od njih, budući da su se prvi put upoznali s članovima svojih timova i započeli suradnju na zadatku koji su dobili.

Prvog dana natjecanja sudionici su imali izazov razviti poslovnu ideju ili proizvod koji bi doprinio ispunjenju jednog od sedamnaest ciljeva održivog razvoja, povezujući ih s Olimpijskim igrama u Parizu. Tema je potaknula mlade poduzetnike na razmišljanje o kreativnim načinima povezivanja sportskih događaja poput Olimpijskih igara s promicanjem održivosti, odgovornog poslovanja i društvene ravnopravnosti. Također su se suočili s izazovom kako razviti proizvod ili uslugu koja bi mogla utjecati na smanjenje siromaštva, poticanje odgovorne proizvodnje i potrošnje resursa, osiguranje energije iz obnovljivih izvora ili promicanje rodne ravnopravnosti. Naposljetku, bili su pozvani iskoristiti sve prednosti koje im pruža sportski događaj poput Olimpijskih igara, uključujući pune tribine, televizijske prijenose, mobilne aplikacije za umrežavanje, sudjelovanje sportaša i podršku navijača, kako bi promovirali svoje rješenje.

Sudionici su se prilikom prezentacije morali fokusirati na sljedeće aspekte svoje poslovne ideje:
• Jasno opisati proizvod ili uslugu i kako se povezuje s ciljem održivog razvoja.
• Identificirati ciljno tržište i ciljnu skupinu te objasniti kako proizvod/usluga zadovoljava njihove potrebe.
• Predstaviti osnovne elemente marketinškog plana, uključujući načine promocije i kanale distribucije.
• Analizirati financijsku strukturu poslovne ideje, uključujući početna ulaganja, cijenu proizvoda/usluge, troškove i prihod.
• Napraviti SWOT analizu za proizvod ili uslugu kako bi istaknuli snage, slabosti, prilike i prijetnje.

Vrijeme za prezentaciju bilo je ograničeno na 5 minuta, što je dodatno potaknulo sudionike na timski rad i jasno izlaganje svog proizvoda. Natjecatelji su proveli večer prije natjecanja raspravljajući o svojim idejama, usklađujući strategije i stvarajući planove te izrađujući samu prezentaciju. Bila je to prilika za razmjenu ideja i iskustava, ali i za stvaranje prijateljstava među mladim budućim poduzetnicima.

Natjecanje su svojim prisustvom uveličali pročelnica upravnog odjela Istarske županije za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, gospođa Patricia Percan, zamjenik gradonačelnika grada Poreča, gospodin Ugo Musizza, predstavnica Hrvatskih šuma, gospođa Irena Mišković, urednik časopisa i portala Suvremena trgovina, gospodin Branko Pavlović, izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji, gospodin Darko Radičanin, ravnateljica PGEŠ Katarina Zrinski, gospođa Katica Srbić, gospodin Vitomir Tafra, znanstveni savjetnik za cjeloživotno obrazovanje te gospođa Doris Jukić, predsjednica Udruge Poduzetni.

Nakon uvodnih govora, počelo je natjecanje. Timovi su se nasumičnim odabirom pozivali na pozornicu kako bi prezentirali svoje ideje, a atmosfera u dvorani bila je ispunjena uzbuđenjem. Svaki tim je imao pet minuta za prezentaciju, nakon čega su slijedila pitanja žirija koje su dodatno testirala njihovu spremnost i dubinu razumijevanja svojih ideja.

Nakon završetka prezentacija, izborno povjerenstvo imalo je težak zadatak odabira najboljih projekata i ideja. U međuvremenu, sudionici su imali priliku razmijeniti iskustva i ideje te se družiti u predvorju dvorane i na ručku koji je bio organiziran u samoj pauzi prije proglašenja. Atmosfera je bila prepuna uzbuđenja i nestrpljenja dok su svi čekali rezultate.

Konačno, došlo je vrijeme proglašenja pobjednika. Doris Jukić, predsjednica Udruge Poduzetni uručila je nagrade najuspješnijim timovima. Svaki od njih bio je nagrađen vrijednim poklonima sponzora, ali najvažnija nagrada bila je prilika za daljnje natjecanje na regionalnoj razini te sudjelovanje na Poslovnom izazovu Zapadnog Balkana.

Pobjednici ovogodišnjeg 11. državnog natjecanja Poslovni izazov su:

1. mjesto:
• Antonela Opat, Trgovačko ugostiteljska škola Karlovac
• Nikolina Ravlić, Srednja škola Dugo Selo
• Stela Korman, Srednja škola Ivan Švear, Ivanić Grad

2. mjesto:
• Viktorija Šincek, Srednja škola Dugo Selo
• Lucija Barišić, Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar
• Juliana Črep, Trgovačko ugostiteljska škola Karlovac
• Sendi Šimičić, Srednja škola Mate Balote Poreč

3. mjesto:
• Irma Kovač, Ekonomska i birotehnička škola Bjelovar
• Marta Sumina, Ekonomsko-turistička škola Karlovac
• Lucija Suman, XII. gimnazija
• Ivana Đurić, Srednja škola Dugo Selo

Također, na međunarodno natjecanje plasirali su se:
• Ana Anić Milić, Srednja škola Lovre Montija, Knin
• Sara Krznar, Trgovačko ugostiteljska škola Karlovac
• Luna Belčić, Ekonomska škola Velika Gorica
• Edi Pleše, Prehrambeno tehnološka škola Zagreb
• Lara Hrnjak, Srednja škola Lovre Montija, Knin
• Gabriela Sušić, Srednja škola Dugo Selo
• Josip Matijašić, Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana, Ogulin
• Antonia Valentić, Srednja škola Mate Balote Poreč
• Lana Martinović, Srednja škola Vrbovec

Ovi mladi poduzetnici predstavljaju budućnost Hrvatske i regije svojim inovativnim idejama i poduzetničkim duhom. Svi zajedno im čestitamo na postignutim uspjesima i želimo im puno sreće na međunarodnom natjecanju.

Na samom kraju ceremonije, nakon što su dodijeljene nagrade najuspješnijim timovima, prisutnima su se obratili gospodin Darko Radičanin, Izvršni direktor Dostignuća mladih u Srbiji te gospodin Kristijan Marenščak, predsjednik organizacijskog odbora Poslovnog izazova 2024. Gospodin Radičanin čestitao je svim sudionicima na njihovom trudu i kreativnosti, istaknuvši važnost inovativnih ideja mladih za budući razvoj društva, dok je gospodin Marenščak naglasio važnost ovakvih natjecanja za poticanje poduzetničkog duha kod mladih te potaknuo sudionike na daljnji razvitak vlastitih ideja.

Nakon završnih govora, ceremonija je službeno završila te je ovaj događaj ostao kao podsjetnik na snagu mladih i njihovu sposobnost za oblikovanje bolje budućnosti, a njihove ideje i inovacije imaju potencijal za značajan utjecaj na društvo u cijelom svijetu.

U sklopu natjecanja je održana i radionica za mentore u cilju prikupljanja sugestija za daljnji tijek projekta i razmjene iskustava sa dosadašnjih događanja.

Napisali:
Doris Jukić, predsjednica udruge Poduzetni i
Kristijan Marenščak, predsjednik Organizacijskog odbora Poslovni izazov

You may also read!

Jedna manje

Konzum nastavlja s kampanjom „Jedna manje“ čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada

Konzumova kampanja „Jedna manje“, koja za cilj ima promociju korištenja višekratnih ekoloških torbi za kupnju i smanjenja plastičnog otpada

Read More...
šuma hrane komunlac

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila

Read More...
Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

U Zagrebu je danas predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrok u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na

Read More...

One commentOn Održano 11. Državno natjecanje Poslovni izazov – Poreč 2024.

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-pošte ( davidsonalbertloan@gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i dobijte svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design