DS Smith zamijenio tradicionalnu, plastičnu ambalažu uskršnjeg paketa održivim ambalažnim rješenjem na bazi papirnih vlakana – 100% reciklabilno

In Ekologija
DSSmith

DS Smith, vodeći globalni proizvođač održivih ambalažnih rješenja, surađivao je sa kompanijom Filir d.o.o., zastupnikom nekih od najpoznatijih svjetskih konditorskih proizvoda, kako bi redizajnirao ambalažu za dio njihovog uskršnjeg asortimana proizvoda.

DS Smith je tradicionalnu, plastičnu ambalažu uskršnjeg paketa zamijenio održivim ambalažnim rješenjem na bazi papirnih vlakana, koje je 100% reciklabilno.

Novo ambalažno rješenje, za kompaniju Filir d.o.o., dizajnirano je tako da sadrži manje materijala i minimalizira otpad, dok u isto vrijeme produljuje životni ciklus ambalaže te pruža mogućnost ponovne upotrebe, kao poklon vrećica. Osnovne značajke ambalaže uključuju sustav zaključavanja koji je namijenjen sprječavanju otvaranja kutije prije same upotrebe.

Ovo ambalažno rješenje dio je jedinstvenog iskustva ‘otpakiravanja’ pri čemu su proizvodi koji se nalaze u ambalaži namijenjeni da budu iznenađenje. Osim toga, atraktivan dizajn nove ambalaže privlači pažnju potrošača te stvara diferencijaciju u odnosu na konkurentske proizvode.

Prilikom razvijanja novog ambalažnog rješenja, tim dizajnera kompanije DS Smith primijenio je svoj jedinstveni pristup Matrice kružnog dizajna (CDM) kako bi ocijenio i usporedio kružnost dizajna ambalaže pomoću osam različitih pokazatelja. Matrica kružnog dizajna – prva u industriji – daje jasnu identifikaciju održivosti ambalaže i pokazuje na što treba usmjeriti pozornost. Nova ambalaža je 100% reciklabilna i ponovno upotrebljiva, te je proizvedena kako bi proizvod i materijali ostali u upotrebi dulje vrijeme.

Jasmina Cuković, Cluster Innovation Specialist, DS Smith Belišće Croatia d.o.o.: “Drago nam je što smo sudjelovali u ovom projektu zamjene plastike, gdje je primarni izazov bio razviti kreativno ambalažno rješenje kako bi se održala i nadogradila funkcionalnost uskršnjeg paketa, a istovremeno zadržala privlačna ambalaža proizvoda na policama supermarketa i trgovina. Prilikom razvoja ovog rješenja, primijenili smo naša načela kružnog dizajna kako bismo eliminirali čak i najmanje količine plastike u ambalaži.”

Istraživanje kompanije DS Smith pokazuje kako se 1,5 milijun tona jednokratne plastike, ili sedamdeset milijardi jedinica, može ukloniti s polica trgovina diljem Europe svake godine te zamijeniti alternativnim obnovljivim i potpuno reciklabilnim materijalima. Kao dio strategije održivosti “Za sadašnjost i za budućnost”, DS Smith se obvezao ukloniti milijardu komada problematične plastike s polica trgovina do 2025. godine.

DS Smith
DS Smith je vodeći proizvođač održivih ambalažnih rješenja i papirnatih proizvoda te pružatelj usluga recikliranja, s više od 400 proizvodnih pogona i 30.000 zaposlenih diljem svijeta. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ima tvrtke predstavnike u sve tri divizije Grupe: usluge recikliranja (DS Smith Unijapapir Croatia d.o.o), proizvodi od papir (DS Smith Belišće Croatia d.o.o.), te ambalažna rješenja (DS Smith Belišće Croatia d.o.o. i Bilokalnik – IPA d.d.).

Integrirane divizije recikliranja, papira i ambalaže, stavljaju nas u samo središte kružnog gospodarstva jer smo u mogućnosti preraditi stari papir i karton ponovno u kutije, u roku od 14 dana. Naš model „Od kutije do kutije unutar 14 dana“ podrazumijeva da se iskorištene kartonske kutije prikupljaju u našim pogonima za recikliranje, prerađuju u novi papir i ponovo koriste u proizvodnji kartonskih kutija, unutar 14 dana.

To je savršen primjer kružnog gospodarstva u kojem se materijali održavaju u upotrebi što je duže moguće, a recikliranjem papirnih vlakana iz starog kartona, svake godine pomažemo sačuvati do 160 milijuna stabala od sječe.

Kroz svoju svrhu „Redefiniranje ambalaže za svijet koji se mijenja“ i strategiju održivosti „Za sadašnjost i za budućnost“, DS Smith je predvodnik u vođenju tranzicije sa linearnog na kružno gospodarstvo, istovremeno razvijajući kružna ambalažna rješenja za svoje kupce i šire društvo, zamjenjujući problematičnu plastiku, te smanjujući otpad i onečišćenja. U posljednje dvije godine, zamijenili smo 300 milijuna komada problematične plastike s kartonskim ambalažnim rješenjima, a do 2025. godine planiramo ukloniti ukupno milijardu komada plastične ambalaže s polica trgovina diljem svijeta.

Web stranica kompanije: https://www.dssmith.com/hr

You may also read!

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

Predstavljena Hrok ESG platforma razvijena u suradnji s bankama

U Zagrebu je danas predstavljena ESG platforma koju je razvio Hrok u suradnji s vodećim bankama u Hrvatskoj. Na

Read More...
Jedna manje

Konzum nastavlja s kampanjom „Jedna manje“ čiji je cilj smanjenje plastičnog otpada

Konzumova kampanja „Jedna manje“, koja za cilj ima promociju korištenja višekratnih ekoloških torbi za kupnju i smanjenja plastičnog otpada

Read More...
šuma hrane komunlac

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design