Plenković: Ohrabrujuće prognoze Europske komisije

In Regionalni razvoj
plenkovic

Najnovije prognoze Europske komisije o gospodarskom rastu Hrvatske su ohrabrujuće i znatno više nego jesenas te svrstavaju Hrvatsku među zemlje s najsnažnijim prognoziranim rastom BDP-a u EU-u, rekao je u četvrtak na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

“To su ohrabrujuća kretanja. Ključne komponente su osobna potrošnja, investicije i izvoz robe i usluga”, rekao je Plenković.

Dodao je da bi investicije trebale biti pod utjecajem obnove i korištenja europskih fondova i provedbe plana oporavka i otpornosti, a izvoz bi trebao profitirati od oporavka najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera.

Europska komisija u srijedu je objavila proljetne makroekonomske prognoze za države Europske unije. Nakon pada ekonomske aktivnosti u 2020. godini od osam posto , komisija očekuje da će 2022. hrvatsko gospodarstvo premašiti razinu BDP-a koji smo imali prije krize.

U ovoj godini očekuje se realni rast BDP-a u od pet posto, a Plenković je istaknuo da to Hrvatsku stavlja na četvrto mjesto po najsnažnijem rast BDP‑a u Europskoj uniji – nakon Španjolske (+5,9%), Francuske (+5,7%) i Rumunjske (+5,1%).

“Štoviše, u 2022. godini Komisija očekuje realni rast BDP‑a od čak 6,1 posto, što je znatno više od 3,7 posto, koliko se predviđalo u jesenskim prognozama”, rekao je premijer i dodao da je to drugi najbrži očekivani gospodarski rast u Europskoj uniji nakon Španjolske (6,8%).

Najavio je nastavak vladinih aktivnosti na priključenju Hrvatske eurozoni.

Covid do sada odnio 32 milijarde kuna

Do sada je, kako je rekao, kriza uzrokovana pandemijom Hrvatsku koštala 32 milijarde kuna, što je oko 20 posto državnog proračuna, a osim toga šteta od dvaju potresa procijenjena na 129 milijardi kuna.

No Vlada je, kako je iznio, i u takvim vrlo složenim okolnostima uspjeli zadržati radna mjesta i broj zaposlenih, koji je, dodao je, danas veći nego prije početka pandemije pa i nego 2019. godine.

Država je do sada prema premijerovim riječima isplatila deset i pol milijardi kuna za 687 tisuća radnika i 120 tisuća poslodavaca.

Podsjetio je i da je u tijeku isplata povrata poreza te Vlada očekuje da će ukupno biti isplaćeno 1,85 milijardi kuna. Prema njegovim podacima, do sada je isplaćeno 720 milijuna kuna, a od 700 tisuća građana kojima je već isplaćen povrat 142 tisuće je mladih, pri čemu onima do 25 godina pripada 100 posto povrata, a onima od 26 do 30 godina 50 posto.

Dodao je kako je u tijeku isplata dodatka umirovljenicima te je do sada isplaćeno 460 milijuna kuna, za 650 tisuća umirovljenika.

You may also read!

Predstavnici PBZ-a i Yellow Submarinea

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa uspješno pokrenuli inicijativu mini obveznica s društvom Yellow Submarine

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, uspješno je nastupila kao jedini agent

Read More...
marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design