Potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj proglašena Ambasadoricom makro-regionalne strategije

In Karijere
Čagalj

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj dobila je počasnu titulu Ambasadorice makro-regionalne strategije za svoj dosadašnji doprinos jačanju gospodarske i političke suradnje u Jadransko-jonskoj regiji.

Čagalj je tim povodom jučer na 6. Forumu o Strategiji EU za jadransku i jonsku regiju (ESUAIR) virtualno uručena i nagrada Vjetrenjača izvrsnosti. „Velika mi je čast primiti ovu nagradu. Inicijativa okuplja 70 milijuna ljudi u devet zemalja, ali svi dijelimo zajedničke ciljeve i nastavit ćemo zajedno raditi na poboljšanju naše regije“, poručila je Čagalj na dodjeli nagrade.
Inače, začeci regionalne suradnje sežu još u 2001. godinu kada je u suradnji HGK ŽK Split i Gospodarske komore Ancona osnovan Forum gospodarskih komora jadransko-jonskog područja. Pokretanje EUSAIR-a 2014. godine bio je dokaz funkcioniranja modela razvoja koji podrazumijeva međuregionalnu suradnju s multiplikativnim efektima na regionalni i lokalni razvoj.

Čagalj je 2017. izabrana za predsjednicu Foruma jadransko-jonskih gospodarskih komora na mandat od dvije godine tijekom kojeg se aktivno sastajalo Upravno vijeće i koordinacija članova Foruma, organizirale su se brojne radionice o povlačenju EU sredstava te se aktivno lobiralo za regionalne interese u Bruxellesu. Redovno su održavani Kongresi poduzetništva žena jadransko-jonskog područja, a pokrenuta je i suradnja s Udruženjem gospodarskih komora Podunavlja.

U Mostaru je 2018. održana 1. poslovna konferencija Foruma gospodarskih komora jadransko-jonskog područja pod nazivom „Regionalni razvoj – Izazovi budućnosti“, a kasnije iste godine je održana i 1. zajednička konferencija jadransko-jonskih gospodarskih komora, gradova i sveučilišta koje je okupila tri postojeće mreže civilnog društva na jadransko-jonskom području: Forum gospodarskih komora, Forum jadransko-jonskih gradova te mrežu sveučilišta – Uniadrion. Navedena tri foruma predstavljaju mrežu više od 120 tijela i institucija iz osam zemalja koji su identificirani kao ključni dionici Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR).

Pandemija koronavirusa ozbiljno je pogodila cijelu regiju i tako opet dovela u fokus važnost regionalne suradnje kako bi oporavak bio što brži i što ravnomjerniji.

„Pomorski promet putnika u Jadranskom i Jonskom moru pao je za gotovo 80 posto u 2020. u odnosu na 2019., dok je teretni promet zabilježio pad od preko 13 posto. To jasno pokazuje koliko je pandemija utjecala na gospodarstvo regije. Trebat će nam suradnja ekonomije, znanosti i institucija kako bismo što prije prebrodili te negativne trendove, a tu će sinergijsko djelovanje regionalnih gospodarskih komora imati veliku ulogu“, zaključila je Čagalj.

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design