Poljoprivreda ključna za “Zeleni sporazum”

In Konferencije / savjetovanja
jagode

Poljoprivreda je ključna za provedbu EU-ova “Zelenog sporazuma”, jer pruža konkretna rješenja za borbu protiv klimatskih promjena, očuvanja vitalnosti ruralnih područja i biološke raznolikosti, rečeno je u petak na javnoj raspravi “Zajednička poljoprivredna politika u okviru Europskog zelenog plana”.

Na raspravi koju su organizirali HPK i predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj, mišljenja su razmijenili predstavnici proizvođača, znanosti i donosioci odluka o budućoj strategiji “Od polja do stola” koja je ključna komponenta Europskog zelenog plana.

Europski zeleni plan je paket mjera koji bi građanima i poduzećima trebao donijeti koristi od održive, “zelene” tranzicije. Mjere i popratni okvirni plan ključnih politika kreću se od ambicioznog smanjenja emisija do ulaganja u vrhunsko istraživanje i inovacije te očuvanja prirodnog okoliša u Europi.

“Čist okoliš, to što smo ‘GMO free’ i vrlo diverzificirano gospodarstvo naše su velike prednosti. Vrlo smo blizu onome što EU želi s novim planom”, kazao je kazao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Mladen Jakopović.

Upozorio je, međutim, na pretjeran i jeftin uvoz, slaba kupovna moć te stavljanje proizvodnje i poljoprivrede u vrlo negativan kontekst u prošlosti, što je dovelo do pada proizvodnje u gotovo svim sektorima.

Iznio je kako je zadnjih pet godina poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj pala za 26 posto, a vrijednost poljoprivredne proizvodnje od ulaska u EU pala je za približno pet milijardi kuna. Negativni trendovi posebno se osjete u stočarstvu, kazao je.

Tijekom izrade strategije “Od polja do stola” važno je uzeti u obzir dosadašnji hrvatski doprinos okolišu, ali i potrebu za razvojem, kako se ne bi nastavila agresivna depopulacija ruralnih područja, smatra Jakopović.

Sama strategija, kazao je, mora uzeti u obzir ekonomski, socijalni i ekološki aspekt održivosti. Smatra da je to jedini način prepoznavanja doprinosa poljoprivrede i ruralnih područja u proizvodnji hrane. Jakopović napominje i da, budu li poljoprivrednici dali dodatni doprinos ambicioznom EU-ovu planu, moraju imati za to odgovarajuću financijsku potporu.

Važnim ističe i potrebu jače komunikacije s potrošačima o doprinosu poljoprivrede u proizvodnji zdrave hrane. Načelnik odjela u glavnoj upravi za poljoprivredu i ruralni razvoj EK-a Bruno Chauvin je među ostalim kazao kako Zeleni plan nije prijetnja farmerima nego donosi neophodne promjene u poljoprivrednim praksama.

Tako će se primjerice, kako je rečeno, više poticati kakvoća, odnosno više sredstava ići će za to kako se proizvodi, a ne koliko.

Europarlamentarka Ruža Tomašić je kazala kako strategija “Od polja do stola“, koja bi trebala biti objavljena 31. ožujka, naglašava potrebu osiguravanja zdrave, pristupačne, sigurne i ekološki prihvatljive hrane duž cijelog lanca opskrbe.

Smatra da bi primarni cilj strategije trebao biti održavanje konkurentne poljoprivredne proizvodnje koja će uz održivi razvoj voditi računa o zaštiti prihoda naših poljoprivrednika i ribara.

Tomašić podupire pozive za smanjivanjem uporabe kemijskih pesticida, gnojiva i antibiotika, ali ne nerealno, ambiciozno i nauštrb ljudi koji rade u prehrambenom sektoru, nego ciljano, promišljeno i postupno. Ocjenjuje da je najveći problem u hrvatskoj poljoprivredi rješavanje problema poljoprivednog zemljišta. (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design