Potražnja za radnicima u prvoj polovini godine porasla za 4,8 posto

In Zaposlenost / plaće
radnici

OVI indeks je u lipnju na godišnjoj razini porastao za 3,7 posto, dok je u prvih šest mjeseci prema istom razdoblju lani veći za 4,8 posto, objavio je u petak Ekonomski institut Zagreb (EIZ).

No, iz EIZ-a ukazuju i da desezonirani podaci pokazuju malo drugačiju sliku.

“Naime, prema podacima korigiranima za sezonski utjecaj, OVI indeks je dva mjeseca zaredom, u svibnju i u lipnju, zabilježio smanjenje u odnosu na prethodni mjesec. Smanjenje je u svibnju iznosilo 2,5 posto, a u lipnju 6,2 posto, što je najveći mjesečni pad tog indeksa od lipnja prošle godine. Drugo tromjesečje je također u minusu, 1,5 posto, što je vrlo blagi pad u usporedbi s na primjer trećim tromjesečjem prošle godine kada je indeks pao za 5,8 posto”, navedeno je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Analitičari EIZ-a ocjenjuju da razlog takvog kretanja pokazatelja najvjerojatnije taj što je sezonsko zapošljavanje ove godine započelo ranije nego što je to bio običaj prethodnih godina. Kao dodatni argument ističu da je u prvoj polovini godine indeks porastao za 6,6 posto u usporedbi s prethodnih šest mjeseci i za 4,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najveće smanjenje broja oglasa za programere, informatičare i dizajnere

Najtraženija zanimanja u lipnju ostala su nepromijenjena u odnosu na lipanj prošle godine – prodavač, konobar, kuhar, skladištar, vozač i knjigovođa i zajedno su na godišnjoj razini generirala čak 2,9 posto rasta broja oglasa.

Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u lipnju, naveli su iz EIZ-a, zabilježeno je u zanimanjima programer, informatičar i dizajner, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, referenta i skladištara.

Udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija i dalje je u porastu, kao što je u porastu i broj oglasa koji su nudili zaposlenje na neodređeno vrijeme.

Udio tih oglasa se u godinu dana povećao za 6,7 postotnih bodova i to ponajviše nauštrb sezonskih oblika zaposlenja čiji je udio u lipnju pao na 10,3 posto.

Što se geografske raspodjele poslova tiče, broj oglasa zabilježio je smanjenje jedino u dalmatinskim županijama i to 2,1 posto manje u odnosu na prošlogodišnji lipanj. Središnja Hrvatska je rastu ukupnog broja oglasa doprinijela s čak 3,4 postotna boda i to ponajviše zahvaljujući zanimanjima prodavača, skladištara i knjigovođe, izvijestili su iz EIZ-a.

OVI – Online Vacancy Index, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu, Zagreb u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.). (H)

You may also read!

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Globalna utrka u generativnoj AI: Kina vodi u korištenju, SAD u implementaciji, dok Europa kaska

Vođe su zabrinuti zbog nedostatka razumijevanja, poslovne strategije te nedovoljne količine podataka i pripremljenosti za regulaciju; dok su primarni

Read More...
IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA povlači određene VARMFRONT prijenosne punjače zbog opasnosti od požara

IKEA potiče sve kupce koji posjeduju VARMFRONT prijenosni punjač od 10 000 mAh (broj modela E2038) s oznakom datuma

Read More...
Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici

Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27. srpnja na zadarskoj rivi, najavljeno

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design