Rekordna inflacija u eurozoni

In Vijesti iz svijeta
benza

Cijene u eurozoni stabilno rastu od prošlog ljeta, a svibanjska stopa inflacije iznosila je 8,1 posto, najviša od uvođenja zajedničke valute prije više od 20 godina, objavio je u petak Eurostat.

Međugodišnja inflacija, odnosno rast cijena na malo u prethodnih 12 mjeseci, u travnju je i dalje iznosila 7,4 posto. Mjesečna stopa inflacije u svibnju iznosila je 0,8 posto.

Uz rast cijena zbog stagnacije svjetske trgovine i, od kraja veljače, ukrajinskog rata, divlja inflacija ekonomista ne iznenađuje.

Posebno snažan doprinos daje cijena struje koja je u 12 mjeseci porasla za 39,1 posto. Hrana je bila 7,5 posto skuplja nego u svibnju 2021.

Temeljna inflacija, koja isključuje snažne oscilacije osnovne kategorije, porasla je s 3,5 na 3,8 posto od travnja do svibnja.

Europska središnja banka nastoji dugoročno zadržati stopu inflacije na dva posto. Nije uspjelo mjesecima pa je uz poprilično oklijevanje signaliziralo povećanje ključnih kamata od 0,25 posto.

U biti, više kamatne stope podižu cijenu novca i kredita. To hladi gospodarstvo, ali i inflaciju. Američke federalne pričuve već su ove godine prilagodile svoju kamatnu stopu tri puta veću, za ukupno 1,5 posto.

dpa GermanyToday

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design