Sindikat trgovine Hrvatske predlaže izmjenu mjera u djelatnosti trgovine

In Porezi / zakoni
stulic

Sindikat trgovine Hrvatske u svom obraćanju ministru Božinoviću ispred radnika u djelatnosti trgovine, koji u doba krize izazvane korona virusom rade, kao i onih kojima su trgovine zatvorene i kojima je Država osigurala naknadu plaće za ožujak, travanj i svibanj 2020. godine, iznio je sljedeći prijedlog:

1. Radnici koji rade u trgovinama otvorenim za građane, ističu, da bi trgovine trebale početi raditi u dvije smjene, jer su već preumorni od ovakvog dugog rada od po 9, 10 ili 11 sati dnevno. Kupci su se navikli na socijalnu distancu u trgovini, a trgovci su sve organizirali u skladu s preporukama i uputama Stožera. Građani bi mogli u duljem vremenu obaviti nabavku, radnici bi bili zadovoljniji, a i poslodavci bi bilježili veće promete i bolje poslovne rezultate.

Vjerujemo da ćete razmotriti mogućnost rada od 7 do 21 sat, od ponedjeljka do subote, bez rada blagdanom i nedjeljom. Na taj način bi se mogle organizirati dvije uobičajene smjene, bez socijalnog kontakta između smjena, a radnici bi mogli uskladiti poslovne i privatne živote, posebno oni koji imaju djecu u školi, ili vrtićke dobi.

2. Radnici koji trenutno ne rade, jer njihove trgovine ne mogu biti otvorene po odluci Stožera (trgovine namještajem, bijelom tehnikom, odjećom, obućom… Pevec, Borovo, Bauhaus, Emmezeta i sl.) voljeli bi raditi i zaraditi svoju plaću, jer smatraju da njihove trgovine imaju sve uvjete, kako bi mogli poštivati zaštitne mjere koje je propisao stožer, u cilju zaštite zdravlja radnika i kupaca u prodajnom prostoru.

U ovom trenutku imamo situaciju da u jednom hipermarketu ili supermarketu možete kupiti perilicu rublja, dio sobnog namještaja, vrtni namještaj i sl. a specijalizirana trgovina te robe, površinom veća je zatvorena.

Smatramo da bi organizacija trgovine na predloženi način, omogućila oživljavanje trgovine što bi dovelo do povećanja prometa, a to znači zadržavanje radnih mjesta i zaposlenosti, uz zadržavanje i strogu kontrolu svih mjera zaštite zdravlja sudionika u lancu trgovine.

You may also read!

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...
Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka je pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner. Sukladno tome, Podravka i

Read More...
Fortenova grupa

Fortenova grupa Podravku izabrala kao strateškog partnera za pregovaranje uvjeta kupoprodaje Poslovnog područja poljoprivreda

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design