Socijalni partneri u turizmu dogovorili nastavak primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva

In HoReCa
Na mirovinskom zavodu prvi put više od 1,6 milijuna zaposlenih

Sindikat turizma i usluga Hrvatske; Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma sklopili su 8. lipnja 2020. godine Sporazum kojim stavljaju izvan snage Sporazum o moratoriju na odredbe Kolektivnog ugovora ugostiteljstva potpisan 25. ožujka 2020. godine, odnosno novim je Sporazumom dogovoren nastavak primjene odredbi Kolektivnog ugovora ugostiteljstva.

Stranke potpisnice Sporazumom su utvrdile kako se do 30. travnja 2021. godine neće primjenjivati dio članka 30. Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, u dijelu u kojem je regulirana visina minimalne bruto plaće u kunama bez dodataka za II, III, i IV grupu složenosti poslova.

Ostali članci Kolektivnog ugovora ugostiteljstva ostaju na snazi i primjenjuju se do 31. prosinca 2021. Iznimno, ako su kod pojedinog poslodavca uslijed izvanrednih okolnosti izazvanih virusom COVID-19 temeljem aneksa kućnog kolektivnog ugovora ili posebnog sporazuma sklopljenog sa sindikatima potpisnicima Kolektivnog ugovora ugostiteljstva pojedina pitanja u kućnom kolektivnom ugovoru uređena drugačije nego u Kolektivnom ugovoru ugostiteljstva za vrijeme važenja tih kućnih aneksa odnosno sporazuma njihove će odredbe za radnike tog društva imati prednost pred odredbama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva.

Dodatno, stranke sporazumno utvrđuju kako za vrijeme trajanja pandemije virusa COVID-19 i njezinih posljedica na poslovanje turističkog sektora, a zbog čega je ugroženo poslovanje u ugostiteljstvu i turizmu i dijelom i/ili u cijelosti prekinuto poslovanje poslodavca te posljedično zbog nemogućnosti osiguranja posla radniku prema zaključenom ugovoru o radu, radnik, za razdoblje kada ne radi, prema odluci poslodavca ima pravo na naknadu plaće u iznosu od najmanje 50% njegove osnovne plaće. Ukoliko bi navedeni iznos bio niži od minimalne plaće propisane Uredbom o minimalnoj plaći, radnik ima pravo na iznos u visini minimalne plaće.

Kod poslodavaca koji imaju kućne kolektivne ugovore visina osnovnih plaća, odnosno visina osnovice plaća i visina naknade plaće, utvrđuju se temeljem pregovora između sindikata i poslodavca.

Potpisani Sporazum za poslodavce u turizmu i članove HUP – Udruge ugostiteljstva i turizma važan je ne samo radi kontinuiteta uređenja radnih odnosa na granskoj razini već i zbog potrebe da se zbog utjecaja posebnih okolnosti na poslovanje u ugostiteljskoj djelatnosti sporazumno urede nove mogućnosti kao što je „čekanje“ ili prekid rada uzrokovan posljedicama korona krize.

Sporazum o stavljanju Kolektivnog ugovora ugostiteljstva na snagu za poslodavce je dodatno važan i zbog ponovne mogućnosti korištenja instituta preraspodjele u maksimalnom trajanju od 60 sati tjedno, a koju nije moguće koristiti bez kolektivnog ugovora. Kako su socijalni partneri zbog aktualnih okolnosti postupak proširene primjene odlučili pokrenuti kada se za to steknu uvjeti, odredbe iz potpisanog Sporazuma i važećeg Kolektivnog ugovora ugostiteljstva primjenjuju se samo na članove HUP-a.

Kao odgovorni socijalni partneri svjesni smo težine stanja i važnosti dogovora poslodavaca i sindikata kako bi se primarno očuvala radna mjesta i time osigurao poslovni opstanak i oporavak turističkog sektora.

Socijalno vijeće za turizam dalo je podršku Vladi za sve što je učinjeno do sada, a posebno je važna odluka o nastavku potpora za plaće radnika te reprogram mjere stalni sezonac na što smo zajednički apelirali.

Turističkom sektoru mora se pružiti podrška kako bi se premostio period do sljedeće turističke godine, što se može postići snažnijim korištenjem EU sredstava i fondova za pomoć turizmu kroz subvencije plaća.

Kao socijalni partneri Vlade RH nastavit ćemo razgovore kako bi se našla potrebna rješenja i osigurale potpore za plaće radnika s ciljem očuvanja radnih mjesta do proljeća 2021. godine.

You may also read!

tomislav-rados

Akademija kibernetičke sigurnosti HGK: Hrvatske tvrtke nedovoljno otporne na kibernetičke prijetnje

Svakih 14 sekundi u svijetu dogodi se ozbiljan kibernetički napad pa ne čudi da kibernetička sigurnost postaje kritični aspekt

Read More...
plenkovic i bernarda

U Varaždinskim Toplicama otvoren hotel Bernarda vrijedan više od 8 milijuna eura

U Varaždinskim Toplicama u subotu je otvoren Hotel Bernarda vlasnice poznate poduzetnice Bernarde Cecelja, a čemu je prisustvovao i

Read More...
wallstreet

Svjetske burze nestabilne, no Nasdaq dosegnuo rekordnu razinu

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo nesigurno jer se čini da središnje banke u svijetu neće smanjiti kamate

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design