Svjetske burze oštro pale, analitičari upozoravaju na rizik od stagflacije

In Vijesti iz svijeta
wall

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer će monetarne vlasti uskoro početi smanjivati poticaje i jer se ulagači plaše da slijedi razdoblje visoke inflacije, a usporenog rasta gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 1,4 posto, na 34.326 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,2 posto, na 4.357 bodova, a Nasdaq indeks 3,2 posto, na 14.566 bodova.

Oštar pad indeksa posljedica je, među ostalim, rasta prinosa na američke državne obveznice na najviše razine od lipnja jer se očekuje da će inflacija ostati visoka, što bi moglo natjerati Fed da zaoštri monetarnu politiku prije nego što se procjenjivalo.

Ministrica financija Janet Yellen kazala je nedavno da procjenjuje da će na kraju ove godine inflacija iznositi blizu 4 posto i upozorila zastupnike u Kongresu da bi, ako se ne dogovore o razini zaduživanja države, moglo doći do zatvaranja javnih službi, što bi ozbiljno naštetilo gospodarstvu.

U Kongresu se, naime, vode pregovori o prijedlogu proračunskog paketa, a raspravlja se, među ostalim, o povećanju poreza i razini zaduživanja savezne države.

„Ulagače je najviše zabrinuo snažan rast prinosa na obveznice u proteklih tjedan dana, što je dovelo do ove rasprodaje na tržištu dionica. No, niz je razloga pogoršanja raspoloženja na tržištu, a to su, među ostalim, naporni pregovori u Washingtonu o zaduživanju države, proračunu i povećanju poreza”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki LPL Financial.

Sklonost ulagača prema riziku smanjena je i zbog toga što uskoro počinje smanjivanje monetarnih poticaja, koji od početka pandemije koronavirusa podržavaju gospodarstvo i financijska tržišta.

Fed je nedavno poručio da bi smanjenje mjesečnog iznosa za kupnju obveznica moglo započeti u studenome, a da bi ključne kamate mogle biti povećane već iduće godine, prije nego što se procjenjivalo.

Krajem tjedna Kongres je u zadnji tren odobrio zakon o privremenom financiranju vlade do 3. prosinca i tako spriječio zatvaranje saveznih služba.

No, predsjednika Joea Bidena i njegov prijedlog proračuna očekuju i drugi problemi dok se njegovi demokrati svađaju zbog njegovih velikih projekata ulaganja i reformi.

„Pregovori o zaduživanju države i ovaj kaos oko privremenog financiranja pritisnuli su tržište. Nakon sedam mjeseci rasta cijena dionica, tržište mora uzeti predah”, kaže Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

U cijelom rujnu S&P 500 pao je 4,8 posto, Dow Jones 4,3, a Nasdaq 5,3 posto. Za S&P i Nasdaq to je najveći mjesečni gubitak od ožujka prošle godine, a za Dow Jones najveći u ovoj godini.

U cijelom trećem tromjesečju S&P je, pak, blago porastao, pa je od početka godine u plusu gotovo 15 posto. S druge strane, Dow Jones i Nasdaq u proteklom su kvartalu pali.

Za sva tri indeksa bilo je to najlošije tromjesečje od prvog kvartala prošle godine.

Posljedica je to nesigurnosti ulagača zbog usporavanja oporavka američkog i globalnog gospodarstva od koronakrize, kao i visoke inflacije, koja bi se mogla zadržati dulje nego što se prvotno očekivalo.

Zbog toga se na burzama sve više raspravlja o stagflaciji, razdoblju visoke inflacije, a stagnacije gospodarstva.

„Možemo raspravljati o tome radi li se o stagflaciji ili ne, no pokazatelji o inflaciji i rastu gospodarstva upućuju na to. Hoće li to stvoriti probleme idućih godina, to još ne znamo, no rizici su dovoljno zabrinjavajući da ova kretanja na tržištu ne čude”, kaže Rob Carnell, direktor u tvrtki ING.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,35 posto, na 7.027 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,4 posto, na 15.156 bodova, a pariški CAC 1,8 posto, na 6.517 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 4,9 posto, na 28.771 bod. (H)

You may also read!

marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design