Nagovještaji veće opskrbe spustili cijene nafte ispod 78 dolara

In Financije i gospodarstvo
nafta

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 78 dolara, pritisnute nagovještajima da bi Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici mogli povećati proizvodnju kako bi ublažili strah od nedostatne opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 77,90 dolara. Na američkom je tržištu barel pojeftinio 69 centi, na 74,34 dolara.

Trgovci su se pred kraj tjedna usredotočili na izjave četiri izvora iz OPEC+ da razmatraju mogućnost značajnije povećanje opskrbe u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju. Trenutni dogovor predviđa povećanje za 400 tisuća barela dnevno u mjesecima do kraja godine.

Vodeći su proizvođači izloženi pritisku velikih potrošača, poput SAD-a i Indije, da proizvode više za niže cijene.

Ne može se isključiti mogućnost da će OPEC+ nakon listopada ubrzati povećanje proizvodnje, smatra Stephen Brennock iz PVM-a, tvrdeći da u grupi baš i nisu oduševljeni cijenom nafte od 80 dolara.

Jeffrey Halley iz OANDA-e smatra pak da bi ishod predstojećeg sastanka OPEC+ mogao i razočarati jer bi povećanje moglo biti skromno. Neke članice ne uspijevaju povećati proizvodnju zbog nedostatnih ulaganja i kašnjenja održavanja bušotina povezanog s pandemijom covida 19.

On pak ističe da nekim zemljama visoke cijene nafte odgovaraju jer im povećavaju prihode.

Uteg cijenama nafte bili su i danas jači dolar, koji poskupljuje naftu za imatelje ostalih valuta i prigušuje potražnju, i rast zaliha u SAD-u.

Njihov značajnij pad zakočilo je pak poskupljenje prirodnog plina na globalnoj razini budući da je potaknulo proizvođače struje da se okrenu drugim gorivima u zemljama poput Pakistana, Bangladeša i onima na Bliskom istoku.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je u četvrtak cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica iznosila 77,72 dolara, što znači da je porasla 59 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design