Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

In Vijesti iz svijeta
Wall street

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale jer će zbog povišene inflacije kamate u SAD-u ostati povišene dulje nego što se očekivalo i jer poslovni rezultati američkih banaka nisu impresivni.

Na Wall Streetu je Dow Jones potonuo 2,4 posto, na 37.983 boda, dok je S&P 500 pao 1,6 posto, na 5.123 boda, a Nasdaq indeks 0,45 posto, na 16.175 bodova.

Najveća svjetska burza našla se pod pritiskom jer u SAD-u inflacija ne popušta.

Prošloga je tjedna objavljeno da su potrošačke cijene u ožujku porasle 0,4 posto na mjesečnoj razini, dok je inflacija na godišnjoj razini dosegnula 3,5 posto, što je 0,3 postotna boda više nego u veljači.

To je veći rast cijena nego što su analitičari procjenjivali, a više od očekivanja porasla je i temeljna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energenata.

Podaci pokazuju da posljednjih mjeseci inflacija ne popušta i da se i dalje kreće znatno iznad ciljane razine Feda od oko 2 posto.

Stoga središnja banka nema razloga žuriti sa smanjenjem kamatnih stopa, što ovih dana poručuju i čelnici američke središnje banke.

Nakon ovih podataka, gotovo sasvim su splasnule nade ulagača da će Fed smanjiti kamate na sjednici u lipnju.

Malo je izgleda i da će proces smanjenja kamata početi u srpnju, pa se prvo smanjenje cijene novca sada očekuje u rujnu.

Pitanje je, također, u koliko bi navrata Fed ove godine mogao smanjiti kamate. Dosad se očekivalo da će to biti u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, no sve je izglednije da će biti manje rezova.

„Podaci o visokoj inflaciji izazvali su pad cijena dionica. Nije u pitanje doveden samo ‘timing’ prvog smanjenja kamata, nego i to u koliko će navrata Fed ove godine smanjiti kamate”, kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

Ulagače je razočarao i loš početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Sve tri banke koje su u petak objavile izvješća – JPMorgan, Wells Fargo i Citigroup – ostvarile su slabije rezultate nego što se očekivalo, pa su cijene njihovih dionica pale.

ECB signalizirao smanjenje kamata

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Doduše, londonski FTSE indeks porastao je 1,1 posto, na 7.995 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 1,3 posto, na 17.930 bodova, a pariški CAC 0,6 posto, na 8.010 bodova.

Podršku tržištima pružile su, pak, poruke iz Europske središnje banke (ECB). Doduše, čelnici ECB-a zadržali su na sjednici u četvrtak kamatne stope nepromijenjene, no jasno su poručili da bi uskoro moglo početi smanjenje kamata. (H)

You may also read!

Ulaganje u djecu je ulaganje u buducnost

Ulaganja u djecu i mlade najvažnija su ulaganja za bolju budućnost

Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s časopisom „Gloria” organizirao je konferenciju „Djeca su naš najvažniji posao” s ciljem

Read More...
Lisinski-pbz

Održano svečano događanje PBZ grupe „Kad srca pjevaju“

Uručene donacije ukupnog iznosa 315.000 eura za bolju budućnost djece i mladih. U utorak je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog

Read More...
sajam

Hrvatske prehrambene tvrtke na PLMA-inom međunarodnom sajmu u Amsterdamu

Na međunarodnom sajmu World of Private Label, koji se u organizaciji PLMA (Udruženja proizvođača privatnih robnih marki) održava u

Read More...

2 commentsOn Svjetske burze pale, inflacija u SAD-u ne popušta

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY………………………….

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY. —

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design