Svjetske burze prošloga tjedna blago pale, trgovanje oprezno

In Financije i gospodarstvo
wall

Na svjetskim se burzama prošloga tjedna trgovalo oprezno jer vijesti iz kompanija i gospodarstava nisu bile takve da bi značajnije potaknule tržišta u jednom ili drugom smjeru.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 1,1 posto, na 33.300 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 posto, na 4.124 boda. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,4 posto, na 12.284 boda.

U fokusu ulagača bili su prošloga tjedna podaci o inflaciji u SAD-u, koji su bili u skladu s očekivanjima analitičara. U travnju su potrošačke cijene na mjesečnoj razini porasle za 0,4 posto, brže nego mjesec dana prije, dok je na godišnjoj razini inflacija skliznula s 5 na 4,9 posto.

No, premda pokazuju da inflacijski pritisci popuštaju, ti podaci nisu uvjerili ulagače da američka središnja banka neće još jednom povećati kamatne stope.

Doduše, na tržištu novca procjenjuje se da Fed više neće povećavati kamate, nego ih krajem godine čak i početi smanjivati. No, to će ovisiti o kretanju inflacije idućih mjeseci, a čelnici Feda poručuju da bi se inflacija još neko vrijeme mogla zadržati na povišenim razinama.

Tako je guvernerka Feda Michelle Bowman kazala da će središnja banka možda trebati još jednom povećati kamate ako inflacija ostane povišena. Ulagači su oprezni i zbog problema u pojedinim američkim regionalnim bankama, primjerice, PacWest Bancorpu.

„Mislim da problemi nisu prošireni na cijeli sektor, nego od banke do banke. Vjerojatno će biti daljnje konsolidacije i glavobolje za investitore u regionalnim bankama”, kaže Oliver Pursche, potpredsjednik u tvrtki Wealthspire Advisors.

Ulagači su oprezni i zbog neizvjesnost u vezi pregovora između demokrata i republikanaca o povećanju gornje razine državnog zaduživanja. Ako se do 1. lipnja u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći financirati rad dijela državnih institucija.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.754 boda, a za toliko je skliznuo i frankfurtski DAX, na 15.913 bodova. Pariški CAC pao je, pak, 0,25 posto, na 7.414 bodova. (H)

You may also read!

alilovic

Zagrebačka županija s rastom turizma, u 2024. očekuje daljnji rast

U Zagrebačkoj županiji sve više se ulaže u kvalitetan i održiv turizam što donosi porast turističkog prometa i očekivanje

Read More...
primorac

Primorac ne želi vjerovati da su poslodavci prisvojili uštede od poreznih izmjena

Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da ne želi vjerovati da su pojedini poslodavci smanjenjem bruto plaća

Read More...
Katarina Kraljević

Promjena u upravi Erste banke

Zdenko Matak, član uprave Erste&Steiermärkische Bank d.d. („Erste banka“) nadležan za Sektor građanstva, Sektor razvoja poslovanja s građanstvom, Sektor

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design