U travnju 1,2 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini

In Zaposlenost / plaće
nezaposleni

Krajem travnja u Hrvatskoj je bilo 1,53 milijuna zaposlenih, što je 0,6 posto više nego u ožujku ali i 1,2 posto manje nego u travnju lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti na mjesečnoj razini pala za 0,4 postotna boda i po prvi put nakon šest mjeseci spustila se ispod devet posto, na 8,9 posto, podaci su DZS-a.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u travnju je u Hrvatskoj bilo 1.526.925 zaposlenih, što je za 8.891 osoba ili za 0,6 posto više nego krajem ožujka. Na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih, pak, bilježi pad za 1,2 posto.

U pravnim osobama bilo je zaposleno 1.320.607 osoba, što je za 6.284 osoba ili 0,5 posto više nego mjesec dana prije. U odnosu na isti mjesec lani pad je iznosio 1,7 posto.

Po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem travnja bilo 187.166 zaposlenih, što je 2.556 ili 1,4 posto više nego u ožujku. Na godišnjoj razini zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama veći je za 2,4 posto.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika, kojih je krajem travnja bilo 19.152, porastao je na mjesečnoj razini za 0,3 posto, dok je godišnjoj pao za 0,3 posto.

Detaljnija statistika o broju zaposlenih u pravnim osobama pokazuje rast na mjesečnoj razini u većini djelatnosti, pri čemu je najviše porastao broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, za 2,1 posto, na 63.211 osoba.

Pad broja zaposlenih na mjesečnoj je razini zabilježen u tri djelatnosti – rudarstvu i vađenju (0,5 posto), javnoj upravi i obveznom socijalnom osiguranju (0,6 posto) te poslovanju nekretninama (0,1 posto).

Djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih su prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, pri čemu je u prerađivačkoj industriji broj zaposlenih na mjesečnoj razini porastao za 0,5 posto, na 226.362 osobe, a u trgovini za 0,4 posto, na 201.976 osoba.

Na godišnjoj razini najizraženiji pad broja zaposlenih zabilježen je u poslovanju nekretninama, za 14,7 posto, na 8.249 osoba. Slijedi ugostiteljstvo i turizam s padom broja zaposlenih od 11,2 posto.

Djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih, prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, na godišnjoj razini bilježe pad broja zaposlenih u pravnim osobama za 2,8 posto odnosno 3,6 posto.

Od ukupno 19 područja djelatnosti, njih osam je krajem travnja ove godine zapošljavalo više radnika nego krajem istog mjeseca lani, a postotno je rast najveći u djelatnosti informacije i komunikacije, za 3,5 posto. Slijedi obrazovanje s 2,2 posto više zaposlenih.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem travnja u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 148.744 nezaposlenih osoba, što je za 6.844 osoba ili 4,4 posto manje nego u ožujku. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih smanjen je za 6,6 posto.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u travnju je tako iznosila 8,9 posto, što je za 0,4 postotna boda niže nego u ožujku kada je bila 9,3 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Time je stopa registrirane nezaposlenosti po prvi put od rujna prošle godine pala ispod devet posto.

Analitičari Raiffeisen bank (RBA) ističu kako je to izravna posljedica smanjenja broja prijavljenih nezaposlenih osoba pri HZZ-u, uz istovremeni rast broj aktivnog stanovništva (1.675.699).

“Očekivani oporavak gospodarske aktivnosti imat će ograničeni pozitivan utjecaj na pokazatelje (ne)zaposlenosti budući da je Vlada nizom mjera ublažila nepovoljna kretanja na tržištu rada tijekom snažnog pada gospodarstva tijekom 2020. ali i na početku 2021. Stoga u 2021. očekujemo blagi pad registrirane stope nezaposlenosti ispod devet posto dok bi se anketna (ILO) stopa nezaposlenosti mogla spustiti na sedam posto”, procjenjuju analitičari RBA. (H)

You may also read!

marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design