U veljači smanjenje zalihe industrijskih proizvoda

In Regionalni razvoj
industrija

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju veljače ove godine u usporedbi sa zalihama na kraju siječnja manje su za 3,4 posto, a u usporedbi sa zalihama na kraju veljače lani za 5,7 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj su razini najviše pale zalihe energije, za 11,5 posto. Pad bilježe i zalihe intermedijarnih proizvoda, za deset posto. Istodobno su zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle za 10,2 posto, kapitalnih proizvoda za 7,3 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 1,5 posto. Na godišnjoj su razini također najviše pale zalihe energije, za 25,6 posto.

Pale su i zalihe intermedijarnih proizvoda, za 10,2 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 2,3 posto. Nasuprot tome, zalihe kapitalnih proizvoda su porasle za 37,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,7 posto.

Prema područjima i odjeljcima Nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) na mjesečnoj su razini zalihe u rudarstvu i vađenju pale za 1,5 posto, a na godišnjoj razini za 15,7 posto. Zalihe u prerađivačkoj industriji na mjesečnoj su razini pale za 3,5 posto, a na godišnjoj razini za 5,2 posto.

U sklopu prerađivačke industrije na mjesečnoj razini najveći pad zaliha zabilježen je u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 30,9 posto, proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda, za 18 posto, proizvodnji proizvoda od gume i plastike, za 13 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 12,8 posto itd.

Najveći rast zaliha bilježi se u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 19,8 posto te u proizvodnji odjeće, za 11,8 posto.

Na godišnjoj razini u sklopu prerađivačke industrije najviše su pale zalihe koksa i rafiniranih naftnih proizvoda, za 51,3 posto, proizvodnji namještaja, za 35,4 posto te proizvodnji duhanskih proizvoda, za 26 posto. Najveći rast zaliha zabilježen je u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 103,7 posto, u proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 66,8 posto te u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 62,5 posto.

Isto izvješće DZS-a pokazalo je da je industrijska proizvodnja u veljači pala treći mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za više od pet posto, znatno oštrije nego prethodnih mjeseci. Industrijska proizvodnja u veljači je naime pala 4,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na veljaču prošle godine pala 5,7 posto. (H)

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

2 commentsOn U veljači smanjenje zalihe industrijskih proizvoda

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY. –

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design