U Zagrebu održane kvalifikacije za četvrtu sezonu Franck regionalnog barističkog natjecanja

In HoReCa
Frank

Finale će se održati u Zagrebu uoči Međunarodnog dana kave 1. listopada, a tri najbolja barista osvajaju stručnu edukaciju i certificiranje u ukupnoj vrijednosti većoj od 70.000 kn u Specialty Coffee Association (SCA) Premier Campusu u Matuljima.

Deset natjecatelja jučer je na kvalifikacijskom natjecanju za najboljeg baristu u organizaciji Francka, održanom u zagrebačkom caffe baru Club Roko, imalo priliku pokazati svoje vještine i umijeće u pripremi vrhunskog espressa i ostalih napitaka od kave.

Frank, baristicko natjecanjePrvo mjesto osvojio je Marko Podbrežićki iz Zagreba (Mala Kavana) koji je pokazao visoku razinu znanja i kreativnosti te se tako plasirao u finale Franck Barista Contest koje će se održati na jesen, također u Zagrebu. Za veliko finale kvalificirali su se i Mihael Fintić (caffe bar Verdi) i Jelena Dukić (caffe bar Palermo, Lučko), također iz Zagreba te Dragan Hraško iz Vinkovaca (Gymnasium Caffe&Lounge bar). Finalisti imaju priliku osvojiti titulu najboljeg bariste u regiji, a tri najbolja i vrijednu glavnu nagradu – stručnu edukaciju i certificiranje u SCA Premier Campusu u Matuljima, jedinom SCA certificiranom centru u ovome dijelu Europe.

„Kava me oduvijek fascinirala, a majstorska priprema kave daje puni značaj njezinom originalnom okusu i mirisu. Svaki espresso ili bilo koji drugi napitak od kave nastojim dovesti do savršenstva i tako gostima ponuditi pravi doživljaj kompleksnosti i bogatstva okusa koje pruža. To su vjerovatno prepoznali i suci na ovom natjecanju, koji su mi omogućili pobjedu i plasiranje u veliko finale kojem se iznimno veselim“, istaknuo je Marko Podbrežićki.

U kvalifikacijskom natjecanju koje se provodi prema pravilima Specialty Coffee Association (SCA) testirala se vještina i umijeće natjecatelja u pripremi po jednog espressa i cappuccina u roku od osam minuta. Ocjenjivao se okus svakog pojedinog napitka i stil rada, vizualno predstavljanje napitaka, tehničko znanje i vještina rada s espresso aparatom i mlincem, osobna prezentacija i prezentacija napitka, kao i čistoća radne površine na početku i kraju izvedbe.

Zanimanje barista danas postaje sve popularnije, a Franck ovakvim projektima nastoji sustavno podizati ljestvicu u kvaliteti espressa i ostalih napitaka od kave i čaja. Organizacijom natjecanja ove vrste ujedno jača svoje HoReCa poslovanje u regiji te konobarima iz cijele regije omogućava stjecanje znanja i vještina ključnih za uspješnu karijeru i profiliranje u zanimljivom svijetu kave.

Prvo kvalifikacijsko natjecanje ove sezone održano je u Šibeniku, a nakon Zagreba, kvalifikacije slijede i u Lovranu 16. srpnja. Veliko finale Franck Barista Contest 2020. planirano je za 1. listopada uoči Međunarodnog dana kave u Zagrebu gdje će se finalisti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Sjeverne Makedonije, naravno, ako epidemiološka situacija bude dopuštala, boriti za titulu najboljeg regionalnog bariste. U natjecanju i ove godine sudjeluje 50-ak barista odabranih iz gotovo 15.000 ugostiteljskih objekata u regiji s kojima Franck surađuje.

You may also read!

Predstavnici Texo Moliora i PBZ tim

Texo Molior novi je izdavatelj mini obveznica

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka (IBD) Intesa Sanpaolo Grupe, djelovala je kao jedini agent izdanja i

Read More...
World-Bank

Hitna ulaganja u sigurnost opskrbe vodom ključna za klimatsku otpornost u Europi i središnjoj Aziji

Prema danas objavljenom izvješću Svjetske banke o sigurnosti opskrbe vodom u Europi i središnjoj Aziji „A Blueprint for Resilience:

Read More...
Pevex

PEVEX kupio zemljište u Varaždinu, počinje graditi prodajni centar

PEVEX d.d. ovogodišnji investicijski ciklus nastavlja kupovinom zemljišta u Varaždinu. Kompanija je kupila gotovo 23 000 četvornih metara zemljišta

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design