Van snage stavljen Godišnji program HTZ-a – smanjenje plaća do 30 posto

In Iz zemlje
turizam

Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice u utorak je van snage stavilo Godišnji program rada i financijski plan za 2020. i sve odluke iz kojih proizlaze financijske obveze HTZ-a, a odlučilo je i da se zaposlenima HTZ-a u Zagrebu i predstavništvima u svijetu plaće smanjuju do 30 posto, objavilo je Ministarstvo turizma.

Odluke koje je Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice (TV HTZ) donijelo na sjednici održanoj putem video poziva rezultat su razgovora i prijedloga članova tog Vijeća o utjecaju pandemije koronavirusa na turizam, pri čemu su se složili da su i takve odluke nužne kako bi što efikasnije prebrodili trenutnu situaciju i što više umanjili njezin utjecaj na daljnje poslovanje HTZ-a.

“U uvjetima do sada nezapamćene krize turističkog sektora u kojoj se našla Hrvatska, ali i cijeli svijet, važno je solidarno prihvatiti odgovornost za rezanje svih troškova koji nisu najnužniji te staviti zdravlje građana i turista na prvo mjesto. Naša je zadaća i da sada pripremimo turistički sustav za što agilniji ‘restart’ po početku popuštanja uvedenih restrikcija, kako bi Hrvatska što prije vratila svoju poziciju jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija na svijetu”, istaknuo je ministar turizma i predsjednik HTZ-a Gari Cappelli.

Podsjetivši da je hrvatska Vlada u dva vala donijela pakete gospodarskih mjera pomoći te da razmatra i uvođenje novih mjera ako se pokaže potreba, Cappelli je kazao da su tu mjere i za turistički sektor, koji čini gotovo petinu ukupnih prihoda u Hrvatskoj.

I direktor HTZ-a Kristjan Stančić ističe da globalna pandemija izrazito nepovoljno utječe na turizam, zbog čega su i poslovni turistički procesi gotovo u potpunosti zaustavljeni.

“To je i razlog stavljanja van snage ključnih dokumenata, poput HTZ-ovog Godišnjeg programa rada i financijskog plan za 2020., jer su u ovim tržišnim uvjetima jednostavno neprovedivi, a izvan snage su i sve dosadašnje odluke Turističkog vijeća iz kojih proizlaze financijske obveze HTZ-a”, kazao je Staničić.

To znači i da su van snage odluke vezane uz provedbu javnih poziva za udruženo oglašavanje, strateške projekte, Sportsku Hrvatsku, DMK 2020, TOP događanja i za iskazivanje interesa za provedbu posebnih promotivnih projekata i aktivnosti oglašavanja na emitivnim tržištima u 2020.

Staničić je izvijestio i da je Vijeće jednoglasno usvojilo odluku o smanjenju plaća zaposlenika HTZ-a u Zagrebu i direktora/voditelja predstavništava u svijetu do 30 posto osnovice, i to za razdoblje do uspostave pune likvidnosti ili do kraja tekuće godine, dok je mjesečna naknada članovima Vijeća privremeno u potpunosti ukinuta.

Te su mjere, kako se objašnjava u priopćenju, donesene s ciljem očuvanja radnih mjesta i likvidnosti za funkcioniranje ‘hladnog pogona’, s obzirom na gubitak izvornih prihoda (turističke članarine i pristojbe) zbog smanjenja gospodarskih aktivnosti članova turističkih zajednica te trenutne obustave turističkih kretanja u svijetu.

“Potpuno smo svjesni trenutne situacije i činjenice da ovu krizu možemo prebroditi jedino zajedničkim odricanjem, solidarnošću, razumijevanjem i neprekinutim radom”, poručio je Staničić, dodajući da i dalje intenzivno prate situaciju po tržištima i sukladno tome definiraju promotivne strategije i aktivnosti, kao i termine njihovih provedbi. (H)

You may also read!

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Potpisan novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: povećane plaće u svim grupama složenosti

Pregovarački timovi na čelu s gospodinom Mirkom Habijancem, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG), i gospođom Jasenkom Vukšić,

Read More...
Rimac Nevere

Prvi hrvatski kupac preuzeo isporuku Rimac Nevere

Cijenjeni neurokirurg dr. Branko Škovrlj koji živi u New Jerseyju postao je ponosni vlasnik hiperautomobila s hrvatskim potpisom. Rimac Nevera

Read More...
Aleksandra Grigić

Hrvatski duhani, dio BAT grupacije u novu proizvodnu sezonu idu s povećanjem proizvodnje duhana, interes proizvođača je velik

Nešto više od mjesec dana do kraja ugovaranja nove proizvodne sezone, Hrvatski duhani, dio BAT grupe, imaju ugovoreno 16

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design