Veliki odaziv hrvatskih nakladnika za najveći dječji sajam knjige na svijetu

In Sajmovi i izložbe
Veliki odaziv hrvatskih nakladnika za najveći dječji sajam knjige na svijetu

Čelni ljudi Zajednice nakladnika i knjižara HGK na konferenciji za medije predstaviti su događanja koja su u planu u sljedećih nekoliko mjeseci – Sajam dječje knjige Bologna, Sajam Sarajevo, Noć knjige i akcija Knjiga svima i svuda (KSS) te Panonski festival knjige (PFK) – Osijek.

“Nakladnička i knjižarska branša stabilno posluje s rastom prihoda 19 posto u odnosu na prošlu godinu, a tom rastu doprinose i sajmovi i festivali koje organizira s nizom partnera i ZNK HGK. Za sve imamo krovnu potporu Ministarstva kulture i medija, ali i gradova Osijek, Split, te niza drugih institucija u kulturi s ciljem inkluzivnog povezivanja od autora pa do čitatelja. Ovogodišnje aktivnosti pokrivaju osam projekata, od čega vam sada predstavljamo aktivnosti koje će se odviti do ljeta”, osvrnuo se uvodno na stanje u nakladničkoj djelatnosti Slavko Kozina, predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

Od proljetnih događanja u organizaciji Zajednice, prvi dolazi Sajam dječje knjige u Bologni, najveći svjetski sajam dječjih knjiga, slikovnica i ilustracije, ali i multimedijalnog sadržaja te novih trendova u izdavaštvu za djecu i mlade. Velik odaziv nakladnika za Bolognu nagrada je organizatorima Hrvatskoj gospodarskoj komori i ZNK HGK, koji se na ovaj značajan sajam vraćaju nakon 18 godina. Na nacionalnom štandu Hrvatske, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, od 8. do 11. travnja na 32 m2 nastupit će 27 nakladnika, od stripa, slikovnica pa do dječjih romana te 20 ilustratora. Hrvatski ilustratori u Bologni predstavit će se preko glavnog vizuala koji je izradila Vendi Vernić, dobitnica nagrade za mlade ilustratore na bolonjskom sajmu 2018. godine.

“Motiv cijelog nastupa je hrast, drvo koje je simbol kontinentalne Hrvatske, ali i hrvatske i slavenske mitologije. Ovaj je sajam poslovnog karaktera, gdje se prodaju prava u druge zemlje, te time širi naša kultura i identitet diljem svijeta”, kaže Saša Krnic iz Ibis-grafike, članica ZNK HGK i voditeljica nacionalnog štanda HGK na sajmu u Bologni.

Na Sajmu knjige – Sarajevo 2024., najvećem sajmu knjiga u BiH, od 17. do 22. travnja, na nacionalnom štandu veličine 80 m2 u dvorani Skenderija, nastupit će 15 nakladnika iz Hrvatske.

“Uz Beogradski sajam knjige, Sarajevski sajam od iznimne je važnosti za ekonomsku i kulturnu distribuciju te je veleprodajnog i maloprodajnog karaktera”, istaknuo je Nikica Micevski iz Fokus komunikacija, član Vijeća ZNK i voditelj nacionalnog štanda HGK na sarajevskom sajmu.

Nacionalna manifestacija Noć knjige po trinaesti put održat će se 23. travnja pod sloganom „Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena“.

“Nekoć su se vezale uz neobjašnjive pojave na nebu, kalendare i tumačenja svetih knjiga, dok se danas kataklizmički scenariji pretežno odnose na sukobe koji prijete globalnim ratom, društvene i financijske krize te prekomjerno i neodgovorno iskorištavanje prirodnih resursa koje nepovoljno utječe na klimatske promjene i njihov ubrzani poguban utjecaj na ljudsko društvo i sav ostali živi svijet. Bez obzira na to što im je u podlozi, ove su vizije čovjeka oduvijek stavljale pred izbor – hoće li svojem postojanju i činjenju podariti smisao, pa i pokušati utjecati na svijet u kojem živi, ili će se bez otpora i odgovornosti predati dekadenciji i(li) fatalizmu”, komentirao je ovogodišnju temu manifestacije Mišo Nejašmić iz Superknjižare, član Vijeća ZNK i voditelji manifestacije Noć knjige.

U sklopu omiljene manifestacije knjigoljubaca održat će se više od 1.200 programa diljem Hrvatske, uključujući i prodajnu akciju „Knjiga svima i svuda“ tijekom koje će od 23. do 30. travnja knjige biti na velikim popustima u fizičkim knjižarama i online.

Jedno od kulturnih događanja ovog proljeća je i 2. izdanje Panonskog festivala knjige. Osječani, ali i ljubitelji knjige iz cijele Slavonije, u dvorani Gradski vrt od 22. do 26. svibnja moći će uživati u brojnim programima i radionicama posvećenima književnosti, kulturi i povijesti panonske regije.

“Očekuje se velika i pozitivna ostavština od prošle godine kada je nastupilo 40 nakladnika i održano 50 programa. Ove godine očekujemo oko 10.000 posjetitelja, najveće književne zvijezde iz Hrvatske i susjedstva, brojna iznenađenja za najmlađe te edukativne radionice za škole”, najavio je Kozina.

Zanimljivo je da je PFK nakon svog prvog izdanja po posjećenosti j postao treći po veličini festivala knjige u RH, iza Interlibera i Mediteranskog festivala knjige u Splitu.

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

2 commentsOn Veliki odaziv hrvatskih nakladnika za najveći dječji sajam knjige na svijetu

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY.

  • Zovem se Veronika i nisam mogla vjerovati kako sam dobila kredit od 20000 eura. Ponovno sam sretan i financijski stabilan i hvala Bogu da takve kreditne tvrtke još uvijek postoje na ovim prevarama posvuda, savjetovali su me i savjetovat ću svima koji trebaju kredit da ih koriste kako bi izašli iz financijskih poteškoća, možete ih kontaktirati putem e-maila ( davidsonalbertloan @gmail.com) Brzo kontaktirajte (davidsonalbertloan@gmail.com) danas i uzmite svoj zajam od njih po stopi od 3%. Obavezno kontaktirajte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY. —

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design