Na osječkim sajmovima poljoprivrede i obrta 180 izlagača

In Sajmovi i izložbe
sajam

Trodnevni Osječki proljetni sajam poljoprivrede i prehrane i u sklopu njega Obrtnički sajam, otvoreni su u petak na sajamskom prostoru Pampas, a na njima nastupa oko 180 izlagača.

Alen Vukašinović
Alen Vukašinović

Direktor Osječkog sajma Alen Vukašinović izvijestio je da nastupa nešto više od 180 izlagača iz Hrvatske, Srbije i Mađarske koji izlažu na dvije tisuće četvornih metara zatvorenog i pet tisuća kvadrata otvorenog prostora.

“Osječki sajam postavio si je određene indikatore, a jedan od njih je poticanje gospodarstva. Želim stoga naglasiti, da će uz 180 izlagača na proljetnom sajmu, u Osijeku tijekom subote biti i 140 izlagača na Sajmu antikviteta. To znači da će u jednom danu ukupno 320 izlagača u organizaciji Osječkog sajma izlagati u Osijeku. To je reprezentativna brojka, posebno kada se uzme u obzir da je prema nekim stručnim analizama omjer povrata 1:8, što znači da se na jednu uloženu kunu, osam vraća u gospodarstvo”, kazao je Alen Vukašinović. Najavio je i priredbu, koju ove godine organiziraju zajedno s časopisom Suvremena trgovina u dvorani Vikarijata, pod nazivom Sajmovi kao učinkovit poslovni alat. „Svjetski dan sajmovanja i izložbi (GED) 2020. obilježit ćemo ove godine u Osijeku 3. lipnja u organizaciji časopisa i portala Suvremena trgovina i Osječkog sajma. Global Exhibition Day sveopća je proslava industrije izložbi i događanja i svih uključenih u nju, a doprinosi ciljevima održivog razvoja, koje su prihvatili Ujedinjeni narodi”, naglasio je Vukašinović.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka, HGK – Županijske komore Osijek i županijske obrtničke komore.

Damir Juzbašić
Damir Juzbašić

Sajam je otvorio pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Damir Juzbašić. On je istaknuo mjeru naukovanja učenika u obrtničkim zvanjima rekavši da je u četiri godine njene provedbe broj ugovora o naukovanju podignut s 300 na 4.200, pri čemu svaki učenik mjesečno dobiva tisuću i pol kuna.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je da je zadnjih godinu dana registrirano nešto više od devet tisuća novih obrta, te dodao kako problemi zbog koronavirusa utječu na izvoznike.

Dragutin Ranogajec
Dragutin Ranogajec

„Vjerujem da ćemo nakon što se situacija smiri razgovarati o kompenzacijskim mjerama sa Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta. Još je prerano govoriti o prijedlogu tih mjera, jer još uvijek nemamo točne podatke s terena”, dodao je Ranogajec.

Željko Kraljičak
Željko Kraljičak

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak smatra kako treba odabrati način na koji se najbolje mogu prezentirati hrvatski proizvodi.

„To je izazov za sve nas i u to treba uložiti znanje i iskustvo i primijeniti nove tehnologije, jer moramo zadržati dvije komponente koje su važne za poljoprivredu, a to su održivost i konkurentnost”, rekao je uz ostalo Kraljičak.

Goran Ivanović
Goran Ivanović

Osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović iznio je kako raste broj obrta na području županije dodavši kako ih je u zadnjih godinu dana otvoreno 436.

„Imperativ politike mora biti poticanje obrtnika i poduzetnika. Pozivam jedinice lokalne samouprave da za tu svrhu izdvoje više novca iz svojih proračuna i tako dio sredstava vrate u gospodarstvo. Županija je u ovoj godini osigurala 8,2 milijuna kuna za tu svrhu”, rekao je Ivanović. (H)

You may also read!

Donacijom PBZ Grupe Dječji dom Zagreb izgradio i opremio dječje igralište i vanjsko vježbalište

Donacijom PBZ Grupe Dječji dom Zagreb izgradio i opremio dječje igralište i vanjsko vježbalište

PBZ Grupa, dio Intesa Sanpaolo Grupe, nastavlja pomagati projekte za dobrobit djece i mladih diljem zemlje u sklopu svog

Read More...
PBZ i Generali predstavili Nogometni kamp za djecu u Hrvatskoj

PBZ i Generali predstavili Nogometni kamp za djecu u Hrvatskoj

Legendarni talijanski nogometni trener Arrigo Sacchi najavio Italia Soccer Camp 2023. Veliko nam je zadovoljstvo najaviti Italia Soccer Camp 2023.

Read More...
cagalj-gruden-krajcic

Europske igre i Europski olimpijski festival mladih – velike prilike za gospodarstvo

"Infrastruktura – trošak ili ulaganje u sportsku zajednicu" tema je o kojoj se danas govorilo na sjednici saborskog Odbora

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design