133 milijuna kuna za navodnjavanje, infrastrukturu i stočarsku proizvodnju u Osječko-baranjskoj županiji

In Krediti za poduzetništvo
poljoprivreda

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz ravnatelja Agencije za plaćanja u poljoprivredi Antuna Vujića i u nazočnosti saborskog zastupnika Gorana Ivanovića te župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića sa suradnicima u utorak, 30. kolovoza 2022. godine, uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja u Osijeku.

Riječ je o ugovorima vrijednim 133 milijuna kuna, a koji će omogućiti izgradnju odnosno proširenje sustava navodnjavanja, ulaganja u stočarsku proizvodnju na gospodarstvima mladih i malih poljoprivrednika, investicije u sjemensku proizvodnju, povrćarstvo, kao i rekonstrukciju i dogradnju vatrogasnog doma.

Navodnjavanje je preduvjet za uspješnu budućnost poljoprivredne proizvodnje u Republici Hrvatskoj i glavni alat koji će pomoći poljoprivrednicima u borbi sa sušom, izjavila je ministrica Vučković prilikom uručivanja dva nova ugovora o potpori za izgradnju sustava navodnjavanja Dalj i proširenje sustava navodnjavanja Gat, čime će se, zahvaljujući potpori većoj od 123 milijuna kuna, omogućiti navodnjavanje površina na još 1189 hektara.

U Osječko-baranjskoj županiji u tijeku je izgradnja još tri projekta navodnjavanja na ukupno 854 hektara, a na razini Hrvatske do sada je odobreno 666 milijuna kuna potpore za 17 projekata sustava navodnjavanja na ukupno 7 tisuća hektara.

Ministrica Vučković je istaknula i važnost ugovora koji su danas upućeni u Osječko-baranjsku županiju u okviru Mjere 6, koji se u najvećoj mjeri odnose na ulaganja u stočarsku proizvodnju na gospodarstvima mladih i malih poljoprivrednika. Uz pomoć novih ugovora u ukupnoj vrijednosti potpore većoj od 2 milijuna kuna korisnici planiraju povećati kapacitete svoje stočarske proizvodnje nabavkom ukupno više od 200 novih grla teladi, svinja i ovaca, 130 koka nesilica, ali i investirati u zemljišta i mehanizaciju u svrhu ishrane stoke.

Osječko-baranjska županija broji 12 747 poljoprivrednika, a od 2015. godine njihov broj je povećan za gotovo 19 posto, kao i broj mladih u ukupnom broju poljoprivrednika županije – i to s 14 na 19 posto, stoga ne čudi uspješnost povlačenja sredstava i korištenja zajmova i jamstava osiguranih putem Programa ruralnog razvoja na ovom području.

Naime, u županiji je do sada iz ugovoreno 2,7 milijardi kuna i isplaćeno 2,3 milijarde kuna potpore, a uz pomoć zajmova i jamstava financiranih iz Programa realizirano je 300 projekata (u najvećoj mjeri za primarnu poljoprivrednu proizvodnju) vrijednih gotovo 130 milijuna kuna, što predstavlja čak 22 posto ukupno isplaćenih sredstava putem zajmova i jamstava iz PRR-a u Hrvatskoj. U okviru Mjere 7 za razvoj temeljnih usluga i infrastrukture na selu do sada je ugovoreno više od 259 milijuna kuna, a upravo će zahvaljujući ugovoru o odobrenoj potpori iz Mjere 7, koji je danas ministrica uručila Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kešinci, biti realizirana potrebna rekonstrukcija i dogradnja zgrade vatrogasnog doma te osiguran puni stupanj operativnosti vatrogasaca.

You may also read!

Wall-Street

Wall Street dosegnuo rekordne razine, europski ulagači oprezniji

Na Wall Streetu su burzovni indeksi porasli i prošloga tjedna, četvrtoga zaredom, pri čemu su dosegnuli rekordne razine, dok

Read More...
EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

EU o radu na daljinu i pravu na isključivanje

Europska komisija je pokrenula prvu fazu savjetovanja s europskim socijalnim partnerima kako bi prikupila njihova stajališta o mogućem smjeru

Read More...
Umjetna inteligencija i upravljanje radnicima

U Vijeću Europe dogovoren sporazum o umjetnoj inteligenciji

Ministri vanjskih poslova 46 zemalja Vijeća Europe u petak su dogovorili sporazum o korištenju umjetne inteligencije (AI). "Ovim novim sporazumom

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design