Sektor ugostiteljstva i turizma s ostalim povezanim djelatnostima, gospodarski je sektor najsnažnije pogođen epidemijom korona virusa. Većina subjekata u ovoj djelatnosti, Odlukom Stožera CZ ne radi već više od dva mjeseca.
„Sektor ugostiteljstva je itekako svjestan važnosti osiguravanja što bolje epidemiološke slike Republike Hrvatske na turističkoj karti svijeta, ako ozbiljno razmišljamo o turističkoj sezoni 2021. godine. U tom smislu razumijemo zašto Vlada Republike Hrvatske još uvijek oklijeva s relaksacijom mjera u ugostiteljstvu unatoč trenutačno relativno dobrim epidemiološkim trendovima. Međutim, isto tako je jasno da je u ovom trenutku ugostiteljstvo na koljenima i traži čvrsto definiranje i provedbu kratkoročnih i dugoročnih mjera za očuvanje, ali i oporavak cijelog ugostiteljsko-turističkog sektora“, poručio je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore.
Zbog svega navedenog predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a smatra da je sada krajnji trenutak da se jasno definiraju kratkoročne, ali i dugoročne mjere u cilju očuvanja ugostiteljske djelatnosti i njenog dugoročnog oporavka.
Smolić se zalaže da kratkoročne mjere za ugostiteljski sektor moraju obuhvaćati slijedeće:
- Tražimo da se od 1. veljače 2021. izjednači rad caffe barova i restorana tj. da na jednak način mogu pružati uslugu ”za van”, uz zadržavanje prava na korištenje mjere refundacije fiksnih troškova i očuvanja radnih mjesta;
- Refundiranje fiksnih troškova na način da vlasnici ugostiteljskih objekata dostavljaju račune za fiksne troškove nadležnom tijelu radi izvršenja plaćanja;
- Nastavak provedbe mjera za očuvanje radnih mjesta do kraja 2021. godine s jasno utvrđenom dinamikom isplata kako bi se izbjeglo kašnjenje isplate ove potpore;
- Hitno revidiranje rokova u kojim se zaprimaju i obrađuju zahtjevi za HAMAG-BICRO COVID-19 kreditnu liniju na način da od zaprimanja zahtjeva do završetka obrade pojedinog zahtjeva ne smije proći više od 45 dana.
„Gotovo godinu dana ugostiteljski sektor, u većem ili manjem opsegu, posluje u okviru obveznih epidemioloških mjera i to je definitivno iscrpilo ugostitelje. Stoga će biti nužno utvrditi mjere, i to dugoročne, koje bi potpomogle oporavak naše ugostiteljske branše“, smatra Joso Smolić.
„Uz nastavak osiguranja brzih i jeftinih kreditnih linija za ugostiteljsko-turistički sektor, paralelno je potrebno sniziti stopu PDV-a na 13% na pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića, toplih napitaka, vina i piva te ukinuti porez na potrošnju koji se primjenjuje isključivo u ugostiteljskoj djelatnosti“, naglašava Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a.