Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju još jednom potvrdili izvrsnost učenika i nastavnika Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok

In Konferencije / savjetovanja
Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju još jednom potvrdili izvrsnost učenika i nastavnika Regionanog kompetentnosti Zabok

4. Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održali su se od 23. do 25. studenog 2023. u novo otvorenoj i suvremeno uređenoj Srednjoj školi Zabok – Regionalnom centru kompetentnosti, u Ulici Ivana i Cvijete Huis 2. Nakon uspješnog otvorenja škole koje se održalo sredinom listopada, ovaj prilika je za mnoge da po prvi puta razgledaju njene impresivne prostore.

U sklopu infrastrukture Srednje škole Zabok uskoro će biti otvoren i mini hotel Akademis – smještajni objekt hotelskog tipa s restoranom, dvokrevetnim sobama od 3, 4 i 5* te kapaciteta do 40 osoba. Učenici ove škole, uz prisustvo mentora, u tom će prostoru moći kuhati i posluživati goste, uređivati sobe i dočekivati ih na recepciji. Akademis će služiti kao svojevrstan poligon za vježbe na kojemu će učenici odrađivati praktičan rad te tako sudjelovati u inovativnom i interaktivnom načinu obrazovanja. Kao prvi objekt takve vrste ikada u Hrvatskoj, Akademis je podignuo ljestvicu obrazovnog standarda, ne samo u Krapinsko-zagorskoj županiji, već i u ostatku države.

Organizator ove manifestacije je Srednja škola Zabok – Regionalni centar kompetentnosti u okviru projekta ReCeZa. Tri dana vrhunskog programa obogatile su eno gastronomske radionice, prezentacije, paneli rasprave i sajam lokalnih proizvoda sjeverozapadne Hrvatske, koji pokazuju kako je budućnost hrvatskog turizma u dobrim rukama. Radosna i ponosna lica učenika dokazala su da su poslovi u turizmu itekako privlačni ako se obrazovanju mladih za te poslove pristupi na suvremeni način.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako je grad Zabok realizacijom ovog projekta dobio nešto neprocjenjivo a to je opširno i cjeloživotno obrazovanje turističkih djelatnika, koji su Krapinsko-zagorskog županiji i Republici Hrvatskoj od velike važnosti. „Nije upitno da se Krapinsko-zagorska županija nalazi na samom vrhu kontinentalnog turizma, ali održavanje takve pozicije je zahtjevan projekt. Ovakvi programi svakako nam olakšavaju ojačavanje hrvatskog kontinentalnog turizma, obrazovanjem novih kadrova koji će moći odgovoriti svim potrebama turista koji sa svih dijelova svijeta dolaze na naša područja“ istaknuo je Župan Kolar te je nadodao kako je ključ uspjeha u turizmu sam čovjek, te da su se ovim projektom postavili zdravi temelji za kvalitetan napredak i adekvatno obrazovanje. Voditeljica Službe za strukovno obrazovanje Vesna Hrvoj-Šic iz Ministarstva znanosti i obrazovanja također je poseban naglasak stavila na važnost ljudskog faktora u turizmu.

Ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec posebno je istaknula da je ovo četvrti sajam turizma i da joj je iznimno drago što se održava upravo u rekonstruiranoj zgradi i najsuvremenije opremljenim prostorima, te da su radovi sportske dvorane još u tijeku. Četvrti dani turizma podigli su visoko ljestvicu kvalitete naših aktivnosti i uključenosti učenika i nastavnika u projekte poput ovog.

„Važnost koju mi kao Ministarstvo pridajemo centrima kompetentnosti vidjelo se na tome da su na nedavnom otvorenju Srednje škole Zabok u listopadu prisustvovali premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković, ministrica turizma i sporta Republike Hrvatske Nikolina Brnjac i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, koji su dali apsolutnu potporu ovom projektu. Naše je veliko zadovoljstvo što se u Zaboku realizirao ovakav program koji, osim što je rezultirao divnom infrastrukturom, može dati ono što je najpotrebnije u turizmu i ugostiteljstvu u Republici Hrvatskoj, a to su kvalitetni kadrovi i ljudi koji će se ovdje obrazovati. Ako želimo razvijat autohtoni i održivi turizam onda moramo dodatno ojačati kvalitetu domaće radne snage koje će prezentirati sve hrvatske ljepote na najljepši mogući način“ istaknuo je Slavko Štefinčar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije i predstavnik Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.

Veronika Kolman, voditeljica CUT-a, izjavila je kako su rezultat ovog prostora i inovativne opreme dva projekta: projekt Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu ukupne vrijednosti 9,4 milijuna eura i projekt ReCeZa kojemu je financirana oprema u iznosu od 2,5 milijuna eura. Danas su posjetitelji imali priliku po prvi puta vidjeti kako funkcionira Akademis – ugostiteljski smještajni objekt hotelskog tipa koji će učenicima omogućiti praktičan rad podijeljen u nekoliko kategorija kako bi se oni mogli lakše opredijeliti za buduću karijeru. „Od početka sljedeće godine ovaj će objekt funkcionirati i na tržištu – učenici će u njemu stjecati praktično iskustvo a gosti će moći koristiti naš smještaj i ugostiteljske usluge restorana i cateringa“ zaključila je Veronika Kolman.

Dani turizma i ugostiteljstva započeli su kulinarskim radionicama za nastavnike kuharstva i mentore u ugostiteljstvu pod vodstvom francuskog chefa Yanna Capsiea iz Saint Tropeza, kao i vinskom radionicom za nastavnike posluživanja i mentore konobara. Drugi dan programa održan je i MasterClass kao pokazna radionica za učenike. Zadnji dan ove trodnevne manifestacije rezerviran je za Dane otvorenih vrata škole i Sajam OPG-ova SZ Hrvatske pod nazivom „Škola je cool!“. Od radionica ukrašavanja kolača za one najmlađe, do gastronomskog showa jednog of najpoznatijih hrvatskih chefova Tomislava Špičeka i popularnog hrvatskog novinara Domagoja Jakopovića Ribafish-a. Svi prisutni mogli su degustirati bezalkoholne koktele i domaće zalogaje Srednje škole Zabok te igrati nagradne igre. Uživali su u zabavnom programu uz glazbeni band i Dječji pjevački zbor Zabočki mališani.

Ovim projektom postignut je cilj da se srednjoškolcima i odraslima omogući učenje i edukacija u najmodernijim uvjetima koji su temelj za nadogradnju vještina, znanja i prakse, kreirana su 4 nova obrazovna programa te 10 neformalnih programa obrazovanja odraslih. Interes za srednjoškolskim i cjeloživotnim obrazovanjem u suvremeno opremljenom centru je izniman, a soft aktivnosti, koje se intenzivno provode u posljednje dvije godine u sklopu projekta, rezultirale su pojačanim interesom za zanimanje Kuhara, Konobara, Pomoćnog ugostitelja, Tehničara za ugostiteljstvo, Hotelijersko-turističkog tehničara i Turističko-hotelijerskog komercijalista.

Cilj projekta ReCeZa je transformacija Srednje škole Zabok u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima te osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini. Vizija Srednje škole Zabok je postati regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu, centar razvoja i inovacija, te rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.

Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju održavaju se u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 8.851.720,47 EUR. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

You may also read!

Nestlé

Nestlé financijski izvještaj za 2023. bilježi stabilan organski rast od 7,2%

Mark Schneider, izvršni direktor kompanije Nestlé, izjavio je: „Dosad nezabilježena inflacija, do koje je došlo u posljednje dvije godine,

Read More...
Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Zahvaljujući donaciji PBZ grupe, Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio novo dječje igralište

Centar za odgoj i obrazovanje Zajezda dobio je donaciju u iznosu od 29.012,50 eura kojom je izgradio i opremio

Read More...
King Harmony

King Harmony osvojio srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, Ledo nagrađen i za najbolje tehničko rješenje

Na godišnjoj konferenciji Međunarodnog udruženja proizvođača sladoleda, King Harmony osvojio je srebro u kategoriji Najinovativnijeg sladoleda, a Ledo je

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design