Hack the future of food – rješenja na izazove u industriji hrane

In Dualni sustav obrazovanja
Otvorene inovacije u praksi – Podravka potiče stvaranje ekosustava koji povezuje industriju i inovatore

Na međunarodnom Food Hackathonu pod nazivom „Hack the future of food“ u kreativnoj timskoj atmosferi u Podravki, razvijani su koncepti i rješenja za prehrambenu industriju. Iako je već svima poznat trend hackatona, Podravkin Food hackaton nadilazi ograničenja klasičnih hackatona zasnovanih na IT ili programiranju kroz uključivanje multidisciplinarnih timova. Timski rad na ovom hackatonu uključuje promicanje društvenih vrijednosti i kokreaciju industrije i zajednice.

Otvorene inovacije u praksi – Podravka potiče stvaranje ekosustava koji povezuje industriju i inovatore
Otvorene inovacije u praksi – Podravka potiče stvaranje ekosustava koji povezuje industriju i inovatore

Četrdesetak natjecatelja, odabranih u suradnji fakultetima (PBF, FER, TVZ, ZŠEM), studentskom udrugom za inovacije u hrani PROBION (PBF) i Coolinarikom, podijeljeno je u timove koji su 22. i 23. listopada 2016. stvarali nove ideje iz tematskih područja: hrana i tehnologija – internet of food, budućnost hrane – cool food te hrana i održivi razvoj.

Sudionici iz Hrvatske, Italije, Njemačke, Austrije, Španjolske, Portugala, Brazila, Poljske, Alžira, Brazila, Francuske, BiH su studenti entuzijasti različitih kompetencija kao i najkreativniji predstavnici Coolinarike. Svi su oni i ljubitelji hrane, koji zajedno traže rješenja za izazove s kojima se suočava prehrambena industrija na globalnoj razini.

Njihov zajednički cilj bio je stvoriti inovativna rješenja koja uvažavaju vrijednosti suvremenog društva: održivosti, korištenja novih tehnologija i IT-a poštujući kulinarska i senzorička obilježja hrane, a mentori iz Podravke, fakulteta partnera i drugih industrija pomogli su natjecateljima da projekte razviju u koncepte i prototipove koje su i prezentirali.

Tijekom trajanja hackathona korištene su, uz klasične metode rada u grupama i elementi igre u kojima su sudionici grupirani u manje multidisciplinarne timove, radili na razvoju svojih ideja. Uz Podravkine mentore, u vođenju samog procesa hackathona, sudjelovali su stručnjaci iz ILBA-e, glavnog partnera Food Hackathona te ZŠEM-a, a kao posebno iznenađenje bilo je i online mentorstvo ekspertnog tima FoodInno sa sveučilišta Stanford. Riječ je o vrhunskom svjetskom timu za organizaciju food hackathona, koji ove godine organizira ekskluzivan food hackathon u Barceloni. Suradnja s vodećim svjetskim timom za inovacije u hrani dala je dodatnu kvalitetu ovom događaju.

S partnerima konferencije, potrošačima, studentima i profesorima, ovim Food Hackathonom Podravaka je pokrenula proces kokreacije sa zajednicom u duhu otvorenih inovacija.

Na kraju hackathona timovi su u kratko predstavili svoja idejna rješenja, od korištenja praktičnijih pakiranja i recikliranja hrane do zdravih niskokaloričnih grickalica i iskoristivosti hrane pred istekom roka trajanja.
Stručna komisija od predstavnika Podravke i partnera Hackathona odabrala je pobjednike u tri kategorije. U kategoriji budućnost hrane/cool food pobjednik je tim „Food Scientists“ (Ana Carolina Maia Candotti, Rita Aguilar, Lucija Bušić, Sven Krechtl, Darian Zec Odinsky), koji je povezao hranu i učenje znanosti kroz igru. Tim „PodrAPPka“ (Aldo Topić, Aleksandra Zelder, Elena Mikolaj, Andreja Poljanec, Reslav Hollós) najbolji je bio u kategoriji hrana i tehnologija/internet of food s razrađenom idejom o kupnji proizvoda pod određenim cjenovnim uvjetima putem online shoppinga. Kategoriju hrana i održivi razvoj/sustainable food ecosystem najbolje je predstavio tim „HraniTeam“ (Lucija Boras, Mateja Kobeščak, Giuseppe Cicchetti, Viktor Tarroni, Andrea Maruzzella) s domišljatom idejom o sprečavanju traćenja hrane. Posebna nagrada publike pripala je timu „Foodology“ (Marko Božac, Tomislav Bradač, Petar Šegina, Bojana Brnica, Lucija Galić ) koji se natjecao u kategoriji internet of food.

Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić čestitao je pobjednicima na idejama i odgovorima na izazove koja su predstavili, a budući da je hackathon prethodnica 4. Podravkine međunarodne konferencije „Znanje u fokusu“ na kojoj će biti predstavljeni i nagrađeni pobjednički radovi, pozvao je sve da sudjeluju na konferenciji „Znanje u fokusu koja će se održati 24. studenoga 2016. u Zagrebu.

You may also read!

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Novim zakonom više poduzeća obvezno izvješćivati o održivosti

Sabor je danas potvrdio predložene izmjene i dopune Zakona o reviziji, Zakona o računovodstvu te Zakona o tržištu kapitala.

Read More...
nafta

Cijene nafte blizu 86 dolara

Cijene nafte približile su se u petak na međunarodnim tržištima razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo

Read More...
U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design