Kutjevo i Požega na Danima hrvatskog turizma

In HoReCa
Kutjevo

Odlična hrana i vrhunska vina poslužena su brojnim gostima u Kutjevu i Požegi koji su stigli na Dane hrvatskog turizma.Požeško-slavonska županija bila je jedna od pet županija Slavonije koja je od 2. do 5. listopada ugostila brojne turističke djelatnike i novinare.

Da je vinogradarstvo i vinarstvo od davnina važno za Kutjevčane potvrđuje podrum iz 13. stoljeća, najstariji u ovom dijelu Europe ali i brojne obiteljske vinarije među kojima su neke od najpoznatijih u Hrvatskoj. Tu je i nova i najmodernija hrvatska vinarija Galić, koja osim za vrhunska vina, međunarodne nagrade osvaja i za arhitekturu i dizajn. U Kutjevu je i jedna od najpoznatijih hrvatskih vinarija Krauthaker, nezaobilazno mjesto na Kutjevačkoj vinskoj cesti.U Kutjevu su i poznate vinarije Ađić, Mihalj, Soldo i Kutjevo d.d. Na Danima hrvatskog turizma u vinarijama Galić i Krauthaker održane su sommelierske radionice o graševini – sorti koja u Kutjevačkom vinogorju daje najbolje rezultate. Uz uvodničare – Krešimira Macana i Anu Dijan, vinsku priču ispričali su poznati sommelieri Darko Lugarić i Siniša Lasan.

Elegantne i korpulentne, vrlo pitke, prepoznatljive sortne gorčine, kutjevačke graševine dugog su potencijala starenja, ali i široke lepeze vina, pa se u podrumima ovog gradića mogu kušati pjenušci, mlada, odležana, predikatna i arhivska vina te odlične kupaže. Gotovo svaka vinarija njeguje specifičan stil i originalnu priču, poput Sontacchija i Jakobovića – malih, toplih, tradicionalnih podruma koji su bili sastavni dio vinskog itinerera na Danima hrvatskog turizma.

Obilazak kutjevačkih vinarija završio je bogatim slavonskim ručkom u Zlatnom lugu. Bilo je svega – od kulena, kulenove seke, kobasica, slanine, sireva, paštete do pastrve, sarmi, jela s roštilja, pečenki, tradicionalnog vinogradarskog požeškog ćevapa do slastica svih vrsta i oblika. Za aperitiv su bili pjenušci Josipović i mirisne rakije Šimić, a uz hranu, probrana vina vinarija Tandara i Perak.

Slavonci su uz bogatu kulturnu baštinu kao što su dvorci i sakralni objekti pokazali i svu raskoš gastonomske ponude što će zasigurno privući i brojne turiste.

Pripremio Tomislav Radić

You may also read!

Geberit

Predstavljanje budućnosti sanitarne tehnologije

Geberit na sajmu ISH 2025 Od 17. do 21. ožujka 2025. godine, Frankfurt na Majni (Njemačka) bit će domaćin ISH-a,

Read More...
Marin Hrešić

Marin Hrešić novi je predsjednik Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK

Na sjednici Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK većinom glasova za novog predsjednika Udruženja izabran je Marin Hrešić, predsjednik

Read More...
Četvrta dm ženska konferencija

Više od ljepote: dm vikend posvećen zdravlju, samopouzdanju i unutarnjoj snazi

U subotu 8. ožujka i nedjelju 9. ožujka, u opatijskom hotelu Amadria Park Hotel Royal, žene iz cijele Hrvatske

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design