Kutjevo i Požega na Danima hrvatskog turizma

In HoReCa
Kutjevo

Odlična hrana i vrhunska vina poslužena su brojnim gostima u Kutjevu i Požegi koji su stigli na Dane hrvatskog turizma.Požeško-slavonska županija bila je jedna od pet županija Slavonije koja je od 2. do 5. listopada ugostila brojne turističke djelatnike i novinare.

Da je vinogradarstvo i vinarstvo od davnina važno za Kutjevčane potvrđuje podrum iz 13. stoljeća, najstariji u ovom dijelu Europe ali i brojne obiteljske vinarije među kojima su neke od najpoznatijih u Hrvatskoj. Tu je i nova i najmodernija hrvatska vinarija Galić, koja osim za vrhunska vina, međunarodne nagrade osvaja i za arhitekturu i dizajn. U Kutjevu je i jedna od najpoznatijih hrvatskih vinarija Krauthaker, nezaobilazno mjesto na Kutjevačkoj vinskoj cesti.U Kutjevu su i poznate vinarije Ađić, Mihalj, Soldo i Kutjevo d.d. Na Danima hrvatskog turizma u vinarijama Galić i Krauthaker održane su sommelierske radionice o graševini – sorti koja u Kutjevačkom vinogorju daje najbolje rezultate. Uz uvodničare – Krešimira Macana i Anu Dijan, vinsku priču ispričali su poznati sommelieri Darko Lugarić i Siniša Lasan.

Elegantne i korpulentne, vrlo pitke, prepoznatljive sortne gorčine, kutjevačke graševine dugog su potencijala starenja, ali i široke lepeze vina, pa se u podrumima ovog gradića mogu kušati pjenušci, mlada, odležana, predikatna i arhivska vina te odlične kupaže. Gotovo svaka vinarija njeguje specifičan stil i originalnu priču, poput Sontacchija i Jakobovića – malih, toplih, tradicionalnih podruma koji su bili sastavni dio vinskog itinerera na Danima hrvatskog turizma.

Obilazak kutjevačkih vinarija završio je bogatim slavonskim ručkom u Zlatnom lugu. Bilo je svega – od kulena, kulenove seke, kobasica, slanine, sireva, paštete do pastrve, sarmi, jela s roštilja, pečenki, tradicionalnog vinogradarskog požeškog ćevapa do slastica svih vrsta i oblika. Za aperitiv su bili pjenušci Josipović i mirisne rakije Šimić, a uz hranu, probrana vina vinarija Tandara i Perak.

Slavonci su uz bogatu kulturnu baštinu kao što su dvorci i sakralni objekti pokazali i svu raskoš gastonomske ponude što će zasigurno privući i brojne turiste.

Pripremio Tomislav Radić

You may also read!

Šime Erlić

Predstavljen IPCEI-CIS: Infobip sudjeluje na projektu koji će Europi povećati globalnu konkurentnost

U zagrebačkom Infobipovom kampusu danas je službeno pokrenut IPCEI-CIS "Next Generation Cloud Infrastructure and Services", projekt globalne komunikacijske platforme

Read More...
Telemach

Telefoniranje i surfanje za samo 1 euro mjesečno? Moguće je, a evo i kako!

Dok troškovi života rastu, a cijene proizvoda i usluga nerijetko šokiraju kupce, Telemach okreće ploču - telefoniranje i surfanje

Read More...
METRO Hrvatska

METRO Hrvatska i Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela sklopili strateško partnerstvo za razvoj gourmet authentic hotela

METRO Hrvatska i Nacionalna udruga obiteljskih i malih hotela sklopili su strateško partnerstvo s ciljem jačanja kvalitete i konkurentnosti

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design