Na Wall Streetu novi rekordi, na ostalim svjetskim burzama oprez

In Vijesti iz svijeta
wallstreet

Na Wall Streetu su prošloga tjedna burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer se očekuje da će Fed i dalje voditi poticajnu monetarnu politiku, dok se na ostalim svjetskim burzama trgovalo opreznije zbog širenja delta varijante koronavirusa.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 0,2 posto, na 34.870 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,4 posto, na 4.369 bodova, kao i Nasdaq indeks, koji je dosegnuo 14.701 bod.

Sva ta tri indeksa dosegnula su nove najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje nastavku oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva, premda sporijem nego prije, i uvjerenju ulagača da američka središnja banka neće tako skoro zaoštriti monetarnu politiku, unatoč jačanju inflacijskih pritisaka.

To je pokazao zapisnik sa sjednice Feda u lipnju, prema kojemu čelnici središnje banke smatraju da se značajan oporavak gospodarstva nastavlja, ali da još uvijek nisu postignuti ciljevi.

Situacija na tržištu rada se poboljšava, ali je broj zaposlenih i dalje znatno manji nego prije pandemije. Zapisnik je pokazao da se najviše raspravlja o riziku od inflacije, kao i još uvijek visokoj nezaposlenosti.

„Po zapisniku mi se čini da čelnici Feda nisu sasvim sigurni da je situacija takva da bi nešto trebalo mijenjati u politici i to je potaknulo tržište dionica”, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network. Zbog toga su ulagači na Wall Streetu ignorirali vijesti o širenju delta varijante koronavirusa u svijetu.

„Što se tiče širenja koronavirusa, SAD je pod balonom u odnosu na ostatak svijeta. Ne znamo koliko će to potrajati, no dok se ta situacija ne promijeni, ovo je tržište s niskim kamatnim stopama i puno slobodnog novca”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management. No, na ostalim se svjetskim burzama prošloga tjedna trgovalo opreznije.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,1 posto, na 7.121 bod, a pariški CAC 0,4 posto, na 6.529 bodova. No, frankfurtski DAX porastao je 0,2 posto, na 15.687 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks potonuo 2,9 posto, na 27.940 bodova.

Najviše su prošloga tjedna pale cijene dionica na azijskim burzama zbog niza loših vijesti o širenju delta varijante koronavirusa.

Australske su vlasti u petak pozvale stanovnike Sydneya da ostanu kod kuće, upozorivši da bi se trotjedni ‘lockdown’ mogao produžiti kako bi se obuzdalo širenje koronavirusa, dok taj grad bilježi najveći porast broja novozaraženih u ovoj godini.

Japan je, pak, uveo izvanredno stanje u Tokiju kako bi se zaustavio novi val zaraze i odlučio da će se Olimpijske igre održati bez gledatelja.

Ništa bolja nije ni situacija u Indoneziji i Južnoj Koreji, pa se ulagači plaše usporavanja oporavka gospodarstava u regiji. Stoga je splasnula sklonost prema rizičnijim investicijama. „Na snazi je izbjegavanje rizika”, kaže Rodrigo Catril, analitičar u National Australia Bank.

Razlozi su tome, dodaje, širenje delta varijante virusa širom svijeta, još uvijek niska razina procijepljenosti u svijetu i zabrinutost da bi zbog jačanja inflacije središnje banke mogle početi zaoštravati monetarnu politiku.(H)

You may also read!

marija-sculac

Digitalna transformacija i pametna rješenja za grad po mjeri čovjeka

Gradovi su iznimno važni pokretači ekonomskih aktivnosti, gospodarskog rasta i napretka, ali i jedna od najkritičnijih i najzahtjevnijih karika

Read More...
Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design