Smanjene američke zalihe podigle cijene nafte prema 75 dolara

In Financije i gospodarstvo
benzin

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 75 dolara, poduprte padom američkih zaliha, koji je signalizirao snažnu potražnju i potisnuo u drugi plan razmirice među vodećim proizvođačima oko povećanja opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 36 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 74,48 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 54 centa višoj cijeni, od 73,48 dolara.

Cijene je ovog tjedna pritisnulo otkazivanje razgovora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine nezavisnih proizvođača predvođenih Rusijom o povećanju proizvodnje paralelno jačanju potražnje u razdoblju oporavka gospodarstva od koronakrize.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati sukobili su se oko prijedloga da se sporazum o ograničenju proizvodnje produlji za osam mjeseci do kraja iduće godine. Abu Dhabi nezadovoljan je i izračunom kvota, tvrdeći da je osnovica za povećanje opskrbe preniska.

Rusija je pokušavala posredovati kako bi se dogovor o povećanju proizvodnje ipak postigao, rekli su u srijedu izvori iz OPEC+. SAD je razgovarao s visokim dužnosnicima Saudijske Arabije i UAE, priopćila je u utorak Bijela kuća.

Na tržištu se pribojavaju da bi se članovi grupe OPEC + mogli naći u iskušenju da odustanu od ograničenja proizvodnje koja su dogovorena kako bi se opskrba prilagodila smanjenoj potražnji u pandemiji.

Raspoloženje je danas popravilo izvješće vlade u Washingtonu, koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte i benzina pale u prošlom tjednu, a potražnja za benzinom dosegnula najvišu razinu od 2019., signalizirajući sve snažniji gospodarski rast.

Optimističan izvještaj EIA o zalihama pomogao je naftnom tržištu da se oporavi”, konstatira naftni broker PVM-a Stephen Brennock.

“Jasno je da se potražnja na američkom tržištu jako približila ponudi. Međutim, opetovani pad cijena… može se spriječiti samo otklanjanjem prijetnje cjenovnog rata u OPEC+”, dodao je Brennock.

“Cjenovni ratovi gotovo u pravilu kratko traju, a dugoročno nitko ne pobjeđuje”, ističe u priopćenju konzultantska tvrtka Rystad Energy.

Dodaju i kako je u interesu OPEC+ da pokaže određenu dozu popustljivosti prema UAE i drugim zemljama koje traže značajno povećanje opskrbe u sklopu sporazuma.

Kočnica rastu cijena bilo je danas i širenje delta soja covida 19 i bojazni da bi mogao zaustaviti gospodarski oporavak, ističe Reuters.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 71,97 dolara, što znači da je bila niža za 1,61 dolar u usporedbi s prethodnim radnim danom. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design