Potpisivan OIS-AIR Manifest

In Financije i gospodarstvo
manifest

Na Innovators Interregional Forumu, održanom u petak u Zagrebu, predstavnici šest država partnera na projektu „OIS-AIR – Otvoreni inovacijski sustavi Jadransko-jonske regije“ potpisali su OIS-AIR Manifest kojim se službeno iskazuje spremnost na stvaranje stalne transnacionalne mreže suradnje kojoj je cilj poticanje suradnje na području inovacija i poticanje gospodarskog rasta i konkurentnosti Jadransko-jonske regije.

Također, u sklopu današnjeg foruma predstavljen je Pilot makro-regionalne strategije pametne specijalizacije Jadransko-jonske regije (MRS3) koja uključuje uvid u transnacionalne lance vrijednosti i konkurentne gospodarske sektore Jadransko-jonske regije.

„Projektom OIS-AIR se inicira i podupire uspostava i razvoj otvorenog inovacijskog sustava Jadransko-jonske regije, i tako pomaže rast konkurentnosti na regionalnoj i makroregionalnoj razini. To znači da će se kroz projekt poboljšati znanja i vještine istraživačkih i razvojnih centara podupirući stvaranje prekograničnih veza i inovacija; stimulirati pristup istraživačkoj infrastrukturi za MSP-ove te povećati investicije poduzeća za istraživanje i inovacije i na kraju valorizirati rezultate istraživanja i uspostaviti trajne veze među poduzećima, istraživačkim i razvojnim centrima te pripadajućom istraživačkom infrastrukturom“ rekao je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Tomislav Radoš.

Primarni cilj OIS-AIR mreže je osnivanje i razvoj konkurentnog transnacionalnog inovacijskog sustava povezivanjem relevantnih partnera, omogućavanjem transnacionalnog protoka znanja i inovatora te zajedničkim korištenjem infrastrukture i tehnologija. Mreža će pružiti inovacijske usluge malim i srednjim poduzećima i podržati transnacionalnu suradnju istraživačkih sektora i malih i srednjih poduzeća, pružajući mogućnost namjenskog financiranja inovacijskih projekata.

OIS-AIR Manifest potpisali su Znanstveni park AREA Trst (Italija), Tehnološki park Ljubljana, Hrvatska gospodarska komora, Naučno-tehnološki park Beograd, Centar za istraživanje i tehnologiju Hellas, Grčka, Sveučilište Basilicata, Italija i Ministarstvo financija Albanije.

Manifest je zamišljen kao pripremna izjava uoči potpisivanja OIS-AIR Okvirnog sporazuma o suradnji svih partnera koji će formalizirati osnivanje mreže. Mreža će biti otvorena ostalim potencijalnim članovima, aktivnim sudionicima na području istraživanja i tehnologija poput inovacijskih agencije, sveučilišta, potpornih organizacija, inkubatora i akceleratora i ostalih.

Domagoj Šarić iz Hrvatske gospodarske komore, u sklopu svoje prezentacije je objasnio ulogu HGK te značaj strategije. „Hrvatska gospodarska komora, kao projektni partner, zadužena je za izradu pilota Makroregionalne strategije pametne specijalizacije (MRS3) i uspostavu hrvatskog inovacijskog centra (IC) u sklopu Mreže OIS-AIR. Cilj ove Strategije je povezivanje država regije i time povećanje razmjene znanja i vještina te stvaranje prekograničnih veza i inovacija u odabranim područjima razvoja“ rekao je Šarić.

U sklopu foruma, prezentirane su i Strategija pametne specijalizacije Crne Gore te elementi praćenja i procjene za uspješnu primjenu strategija pametne specijalizacije

Projekt „OIS-AIR – Otvoreni inovacijski sustav Jadransko-jonske regije“, sufinanciran iz Interreg ADRION programa, započeo je početkom 2018. Cilj projekta je jačanje razvoja industrijskih i poduzetničkih aktivnosti u virtualnom okruženju koje uključuje relevantne sudionike različitih sektora Jadransko-jonske regije, od istraživačkih institucija do malih i srednjih poduzeća i javnih tijela. Glavni cilj projekta je osnivanje jedinstvenog tržišta tehnologija i inovacija konkurentnog na makro-regionalnoj razini.

You may also read!

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

U Zagrebu je otvorena Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke

Na zagrebačkom Europskom trgu otvorena je Moneterra – Muzej novca Hrvatske narodne banke , a koordinaciju projekta je, među

Read More...
Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka odabrana kao preferirani kupac Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci

Podravka je pozvana u finalizaciju pregovora o kupnji poljoprivrednih kompanija Fortenova grupe kao preferirani partner. Sukladno tome, Podravka i

Read More...
Fortenova grupa

Fortenova grupa Podravku izabrala kao strateškog partnera za pregovaranje uvjeta kupoprodaje Poslovnog područja poljoprivreda

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design