Snažniji oporavak turističkih dolazaka u EU u 2023. godini

In Iz svijeta
turizam

Snažniji oporavak turističkih dolazaka Europa očekuje tek 2023., dok se u ovoj godini u najboljem slučaju očekuje ostvarenje oko 65 posto dolazaka iz 2019., a u najgorem oko 40 posto, pokazuje najnovije istraživanje Euromonitor Internationala.

Turistička potražnja u Europi još većim dijelom ovisi o pandemiji i epidemiološkoj situaciji na domaćim i tržištima izvan vlastite zemlje, no istraživači Euromonitora navode da postoji određena ‘živost’ u potražnji, posebice za ljetni dio sezone zbog želja za putovanjima i sve veće procijepljenosti stanovnika.

“Elementi i motivi turističke potražnje u Europi slični su s obzirom na pandemiju onima kao i prošlog ljeta. Najviše se traže bliže destinacije do kojih se može doći vlastitim automobilom i u kojima je epidemiološka situacija povoljnija, kao i kratka dnevna lokalna putovanja, domaća odredišta i smještaj u odvojenim objektima, poput kuća za odmor, na osami, u kampovima i slično. Prate se i mjere koje pojedine zemlje poduzimaju za sigurnost i zdravlje pri boravku, a tek u nekom post-covid razdoblju očekuje se potražnja i za drugim ponudama”, kaže istraživačica Euromonitora Frida Polyak.

HUT: Europske države užurbano se pripremaju za sezonu

Iz Hrvatske udruge turizma (HUT) u novom broju svog biltena “Croatia Tourism & Travel” pišu da se europske države užurbano pripremaju za turističku sezone te da je u tijeku popuštanje mjera i da se “s nestrpljenjem iščekuje i uvođenje zelenih propusnica koje bi trebale profunkcionirati do polovine lipnja”.

Prenose i podatke o stanju s popuštanjem mjera iz pojedinih europskih zemalja, važnih za hrvatski turizam, među kojima za Austriju navode da od 19. svibnja planira ukinuti karantenu i obvezno testiranje za zemlje kategorizirane kao zelene ili narančaste na ECDC-ovoj karti, a negativan test će trebati onima koji dolaze iz zemlje s crvenog popisa, dok će se karantena i testiranje i dalje primjenjivati ​​za dolaske iz tamnocrvenih zemalja.

Češka će, kako prenosi HUT, do 17. svibnja biti u izvanrednom stanju i većina putovanja je ograničena, čime slijede i ECDC-ov sustav semafora pa putnici iz zelenih područja mogu ući u tu zemlju bez ograničenja, dok oni iz žutih područja moraju ispuniti obrazac za dolazak i posjedovati negativan covid test. Iz crvenih zona za putnike vrijedi isto, ali trebaju i u karantenu i peti dan imati negativan PCR test da bi iu nje izašli.

Njemačka trenutno omogućava ulazak u zemlju članicama EU i Schengena te iz zemalja koje je EU odobrila s niskom stopom zaraze, a putovanja mora odobriti njemačka granična policija, pri čemu svi putnici koji dolaze u Njemačku moraju pokazati negativan covid test prije nego što se ukrcaju u zrakoplov, trajekt, autobus ili vlak.

I u Italiji svi putnici moraju imati negativan test i ići u karantenu na pet do deset dana, ovisno iz koje zemlje dolaze, a premijer Mario Draghi najavio je planove za ponovno otvaranje zemlje od sredine svibnja i ukidanje karantene posjetiteljima koji mogu pokazati da su negativni, cijepljeni ili imuni, što planiraju regulirati pomoću EU-ovog digitalnog zelenog certifikata do sredine svibnja.

Nizozemska vlada, kako navode iz HUT-a, i dalje savjetuje da nitko ne putuje u Nizozemsku te imaju popis za provjeru šest točaka za sve koji žele putovati u tu zemlju, što uključuje i negativan covid test ne stariji od 72 sata prije dolaska, karantenu i drugo.

Poljska je otvorena za državljane EU-a i EFTA-e, ali svi koji dolaze javnim prijevozom moraju u samoizolaciju 10 dana, osim ako imaju negativan test ili dokaz da su cijepljeni. Slovačka je do 28. svibnja produžila pravila tako da nepotrebno putovanje u inozemstvo nije dopušteno, a tko tamo dolazi mora imati dokaz o negativnom testu i trebaju u karantenu.

TUI polaže nade u snažno ljeto u Europi

Najveći svjetski touroperator, TUI Group u srijedu je, pak, objavio da velike nade polaže u ‘snažno ljeto u Europi”, a time i u određeni financijski oporavak, uz napomenu da su im se gubici u prvom dijelu ove fiskalne godine (do kraja ožujka) uvećali u odnosu na isto razdoblje 2020., na 1,3 milijarde eura. Usporedbe radi, u istom lanjskom razdoblju gubitak im je iznosio 795 milijuna eura.

Ta grupacija sada očekuje da bi ovog ljeta mogla ostvariti oko 75 posto programa iz ljeta 2019. s obzirom da primjećuju, kako kažu, “očiti porast turističke potražnje posljednjih tjedana, u čemu su i nove rezervacije udvostručene od travnja”.

Trenutno imaju oko 2,6 milijuna rezervacija za ovo ljeto, što je 69 posto manje nego su imali u isto vrijeme za ljeto 2019., ali su, kako navode, prosječne cijene 22 posto više nego za ljeto 2019. zbog visokog udjela all-inclusive paketa u rezervacijama. (H)

You may also read!

Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Zakonske izmjene: Uskoro 500 tvrtki obvezno izvještavati o održivosti

Izmjene regulative ekskluzivno predstavljene polaznicima ESG akademije HGK Direktiva o korporativnom izvještavanju o održivosti, tzv. CSRD Direktiva, je s 1.1.2024.

Read More...
Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Deloitte i HUP predstavili rezultate istraživanja o raznolikosti i inkluzivnosti na radnom mjestu

Danas su u prostorijama Hrvatske udruge poslodavaca u sklopu Deloitteovog SheXO kluba predstavljeni rezultati 3. istraživanja „Raznolikost i inkluzivnost

Read More...
PEVEX

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti iz 2023. godine

Glavna skupština PEVEX-a prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora o zadržavanju dobiti ostvarene u 2023. godini. Neto dobit

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design