Potrošnja u Hrvatskoj u siječnju porasla 10. mjesec zaredom

In Trgovina na malo
kupci-maloprodaja-shopp

U Hrvatskoj je u siječnju potrošnja u maloprodaji porasla 10. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za gotovo 8 posto, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva na početku prvog tromjesečja ove godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, koje pokazuje da je u siječnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja realno porasla 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine porasla 7,9 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji porasla 10. mjesec zaredom na godišnjoj razini, ali nešto sporije nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 9,1 posto.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,0 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 11,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Tako je nastavljen trend rasta prometa u trgovini na malo, nakon što je u cijeloj prošloj godini ojačao za 3,7 posto.

Stabilan rast gospodarstva na početku godine

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u siječnju ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u prvom tromjesečju ove godine.

DZS je nedavno objavio da je, zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo u četvrtom lanjskom tromjesečju poraslo već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom kvartalu. (H)

You may also read!

dalmatia

U Segetu Donjem otvoren prvi Dalmatia Boat Show

U Marini Baotić​ u Segetu Donjem, nedaleko Trogira u četvrtak je otvoren prvi ​međunarodni sajam nautike Dalmatia Boat Show,

Read More...
Valamar

Valamar i SeekandHit osvojili nagradu za najbolju digitalnu kampanju u Hrvatskoj

Valamar i agencija za digitalni marketing SeekandHit osvojili su nagradu za najbolju digitalnu kampanju, Best in Show, na dodjeli

Read More...
JANAF

Konferencija Janafa: Uložit će se 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike

Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design