Snižavanje PDV-a otvara prostor za veće plaće i investicije

In Porezi / zakoni
konobar

Smanjenje PDV-a ugostiteljima na 13 posto od početka 2020. donijet će višestruke pogodnosti gospodarstvu – studija o utjecaju stope PDV-a na konkurentnost djelatnosti smještaja i ugostiteljstva Hrvatske koju je naručila HGK pokazuje da će se smanjiti siva ekonomija, povećati plasman domaćih proizvoda, poduzetnicima će rasti promet i investicije, a posljedica toga bit će otvaranje novih radnih mjesta.

Zato je Hrvatska gospodarska komora pozdravila odluku da se rastereti ugostitelje, a njezin je predsjednik Luka Burilović poručio kako time naše cjelokupno gospodarstvo postaje konkurentnije. „Hrvatska je dosad imala najvišu stopu PDV-a na pripremu i posluživanje hrane na Mediteranu i jednu od najviših stopa u EU. Povratkom konkurenata poput Grčke i Turske sve smo više gubili korak i situacija je postala neodrživa, zato je dobro je da je Vlada reagirala. Ovo je vjetar u jedra ne samo ugostiteljima nego i cijelom turističkom sektoru“, istaknuo je Burilović, dodavši kako je uvjeren da će smanjenje stope PDV-a otvoriti prostor gospodarstvenicima za podizanje plaća i nove investicije.

Za trajanja e-savjetovanja o prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK predložilo je da se snižena stopa PDV-a proširi i na pripremanje i usluživanje jela i slastica izvan ugostiteljskog objekta (catering) i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva. Prijedlog je djelomično prihvaćen samo u dijelu pripremanja i usluživanja jela izvan ugostiteljskog objekta (catering).

Stoga iz Udruženje ugostiteljskih djelatnosti HGK naglašavaju da će ustrajati na prihvaćanju zahtjeva za snižavanje stope PDV-a na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo. „Riječ je o pretežno domaćim proizvodima, a ugostiteljima koji se ne bave pripremom i usluživanjem jela i slastica će se omogućiti nužan prostor za podizanje plaća zaposlenika i ulaganje u kvalitetu usluge. Kako bi ostali konkurentni na globalnom turističkom tržištu, potrebno je omogućiti jednake uvjete poslovanja za cjelokupnu ugostiteljsku djelatnost“, pojasnio je predsjednik Udruženja Dražen Boban.

Prema podacima Digitalne komore, u 2018. godini u Hrvatskoj je aktivno poslovalo više od 7500 tvrtki koje se bave djelatnostima pripreme i usluživanja hrane i pića (NKD 56) s ukupnim prihodom od više od 11 milijardi kuna i s više od 41 tisućom zaposlenih. „Te brojke dovoljno govore o važnosti sektora ugostiteljstva koji muku muči s nedostatkom radnika i držanjem koraka za stranom konkurencijom. Zato je svako rasterećenje poslovanja ugostiteljske industrije korak u pravom smjeru“, zaključio je Boban.

You may also read!

Giving Friday 2024

Giving Friday: dm će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u petak 29. studenog

U petak 29. studenog dm će obilježiti Giving Friday, potpuno drugačiju verziju Crnog petka, povodom kojeg će donirati pet

Read More...
Predstavnici MMM

MMM Agramservis novi je izdavatelj mini obveznica

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka (IBD) Intesa Sanpaolo Grupe, djelovala je kao jedini agent izdanja i

Read More...
Zaštita na radu investicija, a ne trošak

Zaštita na radu investicija, a ne trošak

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora - Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design