Ugostitelji zbog nedostatka radnika i drugih problema traže hitne mjere za spas

In HoReCa
konobar

Ugostitelji se i ove godine suočavaju s problemom kroničnog nedostatka radnika što dovodi u pitanje rezultate sezone i opstanak struke, pa traže poduzimanje hitnih mjera za njihov spas, poručili su predstavnici ugostiteljskih udruga u petak na konferenciji za medije u Rovinju.

U sklopu gastro manifestacije “Weekend Food Festival”, u Rovinju su se u petak okupili predstavnici Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre (UUKI) na skupštini, a pridružili su im se predstavnici iz Nacionalne udruge ugostitelja (NUU) te zagrebačke Nezavisne udruge ugostitelja (NUUZG). Na konferenciji za medije nakon skupštine upozorili su na ogroman problem nedostatka radne snage i ostalo što im otežava poslovanje.

“Od 2016. ugostitelji se pokušavaju izboriti za ravnopravno poslovanje i sada sve to što nam država nije priznala, niti nas je oslobodila raznih nameta, spustila PDV, kao ni uvela sustavno strukovno obrazovanje, dolazi na naplatu, tj. radnika je sve manje i sve ih je teže ili i nemoguće naći u Hrvatskoj i šire. Uz to, nakon dvije godine otežanog poslovanja zbog pandemije i uz ogroman porast cijena energenata i ostalih inputa, uz kroničan nedostatak radnika ne znamo više što i kako, ali znamo da nismo dovoljno konkurentni”, kazao je za Hinu predsjednik UUKI-ja Vedran Jakominić.

S ciljem spašavanja sektora, ugostitelji i državnim i lokalnim vlastima predlažu rješenja koja treba provesti bez odgode i bez iznimke, i to spuštanje PDV-a u ugostiteljstvu na 5 posto kao što je u svim usporedivim ekonomijama, ukidanje poreza na potrošnju i svih parafiskalnih davanja, omogućiti fleksibilnije zapošljavanje i dodatni rad, pojednostaviti zakonodavni okvir iznimno otežanog poslovanja. Traže i rasterećenje plaća radnika, povećanje osobnog odbitka i smanjenje poreza na dohodak.

Nazvavši odnos države prema ugostiteljstvu “maćehinskim”, smatraju da je upravo takav odnos ugostiteljstvu od kraja 2016. donio takve posljedice da se prikazuju kao “toksična struka” u koju nitko ne želi rado raditi unatoč znatnom povećanju plaća, koje su sada i iznad onih u drugim branšama.

To više nije problem samo nas, već i ukupne ekonomije, jer u Hrvatskoj je 75 tisuća ljudi formalno nezaposleno a nije zainteresirano za legalan rad. Zašto? Uslijed blokada ne žele primati plaću na račun, budući da s njom ne raspolažu, ipaspas vide u radu na crno i izvan poreznog zahvata”, iznio je Jakominić.

Dodao je i da su se problemi uvećali i s radikalnim podizanjem poreznog opterećenja, čime je nanesena šteta koja se ne može sanirati samo kroz vraćanje poreza u funkcionalne okvire. Stoga smatra da je potrebno u potpunosti redizajnirati poslovne i zakonske okvire za olakšanje poslovanja te da je “jedini izlaz dobrohotno postupanje zakonodavca kako bi kroz partnerski odnos postigli željene rezultate i spasili struku”.

Uz problem radne snage, ključni problemi za ugostitelje su još i, kako su naveli, nezasluženo loš imidž ugostiteljstva, migracije kadrova uslijed nesigurnosti uzrokovane pandemijom u sigurnije struke i sigurnije države, ‘strahovita’ sezonalnost velikog dijela turističkog sektora, prenizak osobni odbitak i previsoka porezna stopa na dohodak, apsolutna nestabilnost poslovnog okvira primarno uzrokovanog neadekvatnom reakcijom države na eksploziju cijena energenata te ostalih troškova i sirovina.

Problem je i ‘galopirajuća inflacija’, ali i uvođenje eura uz plašenje ‘zabranom podizanja cijena’, što su ugostitelji ocijenili PR-om, koji je neutemeljen u zakonu, a problemi su i nemogućnost investiranja, kronična nelikvidnost u sektoru, nefleksibilno zapošljavanje i onemogućavanje brzog angažmana dodatnih ljudi u trenucima vršnog opterećenja poslovanja, navode ugostitelji. (H)

You may also read!

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

Restoran Zora Bila prvi dobitnik nagrade Dobar Tech

U sklopu Dana hrvatskog turizma, održanih u Opatiji, dodijeljena je nagrada Dobar Tech - METRO nagrada za najbolji digitalni

Read More...
Giving Friday 2024

Giving Friday: dm će donirati pet posto dnevnog prometa ostvarenog u petak 29. studenog

U petak 29. studenog dm će obilježiti Giving Friday, potpuno drugačiju verziju Crnog petka, povodom kojeg će donirati pet

Read More...
Predstavnici MMM

MMM Agramservis novi je izdavatelj mini obveznica

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka (IBD) Intesa Sanpaolo Grupe, djelovala je kao jedini agent izdanja i

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design