Horvat i Počivalšek: Dobar trend gospodarskih odnosa, slični problemi

In Financije i gospodarstvo
Horvat i Počivalšek: Dobar trend gospodarskih odnosa, slični problemi

Ministar gospodarstva Darko Horvat i slovenski ministar Zdravko Počivalšek ocijenili su u petak da hrvatsko-slovenska gospodarska suradnja ima dobar trend te da oba gospodarstva imaju slične probleme, primjerice one s nedostatkom radnika.

Susret dvojice ministara održan je u dvorcu Mokrice, u sklopu poslovnog skupa kojeg je u čast Dana državnosti Republike Hrvatske i Republike Slovenije organizirao SLO CRO Poslovni klub.

Počivalšek je istaknuo da gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije ima pozitivne trendove te kako je trgovinska razmjena lani dosegnula 5,5 milijardi eura, što je 11 posto više nego godinu ranije.

Kazao je da je u razgovoru s Horvatom otvorio važna gospodarska pitanja, a između ostalog je bilo riječi o suradnji prilikom predsjedanja Vijećem EU-a koje Hrvatsku očekuje u prvoj polovici iduće, a Sloveniju u drugoj polovici 2021. godine.

“To je razdoblje u kojem ćemo imati uvjete unaprijediti gospodarstvo, ali i riješiti stvari koje opterećuju odnose između dviju država”, kaže Počivalšek.

Horvat je kazao da je s Počivalšekom otvorio dijalog u ključnim temama za Hrvatsku, kao što je rast industrijske proizvodnje, kvalitetnih investicija i izvoza.

Horvat apostrofira da slovensko gospodarstvo gotovo 84 posto svega što proizvede izvozi i nada se da će u razmjeni iskustava i Hrvatska preuzeti neke od elemenata slovenske izvozne politike.

Dogovoreno je da se na razini državnih tajnika počne pripremati ono što je postojalo i do 2012. godine, a to su mješovite gospodarske komisije. Pritom će se u pripremi definirati četiri do pet područja unutar kojih postoji potencijal za zajednički nastup na jedinstvenom europskom tržištu, kao i za nastup na trećim tržištima, najavljuje Horvat.

Ministri su se složili da Hrvatska i Slovenija imaju identične probleme kada je u pitanju nedostatak kvalitetne radne snage.

Odlazak radne snage u inozemstvo, što je problem i Slovenije i Hrvatske, mogao bi se riješiti povećanjem plaća, kazao je Počivalšek, dok je Horvat dodao da su za osiguranje potrebnih kadrova i potrebne i promjene obrazovnog sustava koji bi se trebao prilagoditi zahtjevima novih radnih mjesta koja se stvaraju.

Predsjednik Poslovnog kluba slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika SLO CRO Saša Muminović ističe da današnje okupljanje više od 100 gospodarstvenika iz dvije zemlje na jednom mjestu predstavlja veliku priliku za sklapanje poslova, utvrđivanje starih poznanstava i sklapanje novih.

Gospodarsku suradnju između Hrvatske i Slovenije smatra odličnom, no kaže da su problem neriješena politička pitanja, za koje je krajnje vrijeme da se riješe.

“Percepcija loših političkih odnosa ima svoje reprekusije na gospodarstvo, htjeli mi to ili ne, uvijek se nekako provlači postojanje neriješenih pitanja. Potrebno je presjeći čvor i pronaći kompromis”, poručuje Muminović. (H)

You may also read!

Intesa-Sanpaolo

Intesa Sanpaolo prva strana banka koja će pružati usluge upravljanja imovinom u Kini putem vlastitog supsidijara u 100 postotnom vlasništvu

ishođenjem dozvole za distribuciju udjela u fondovima završena je pilot faza te YI TSAI počinje djelovati u punom

Read More...
Radoš

Ulaganje u informacijsku sigurnost višestruko se isplati

„Pokušaji kibernetičkih napada događaju se svaki dan. Krajem 2016. godine tvrtke su bile žrtve napada ransomwarea svakih 40 sekundi,

Read More...
IDA20god

Finale Start-up akademije održano je u sklopu drugog dana obilježavanja 20 godina Istarske razvojne agencije u Rovinju

Drugi dan trodnevne svečanosti obilježavanja 20 godina IDA-e, 11. prosinca 2019. godine, obuhvatio je programe tijekom cijelog dana. Jutro

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.