Cappelli u Sofiji predložio osnivanje posebnog EU fonda za turizam

In Iz svijeta
capelli

Ministar turizma Gari Cappelli predložio je na konferenciji o turizmu i gospodarskom rastu osnivanje posebnog EU fonda za turizam te osnivanje radne skupine unutar institucija EU, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva turizma u priopćenju o konferenciji “Tourism and Economic Growth” koja je ovaj tjedan održana u Sofiji.

“Na sastanku na vrhu svih ministara turizma EU ministar Cappelli predložio je u ime Vlade Republike Hrvatske do sada jedinstvenu inicijativu na području europskog turizma. Predstavio je prijedlog za osnivanje posebnog EU fonda za turizam koji bi omogućio lakše korištenje EU sredstava za financiranje investicija i održivog razvoja u turizmu, smanjenje utjecaja klimatskih promjena, obrazovanje i druga područja važna za razvoj turizma u Europi. Također je predstavio ideju osnivanja radne skupine za turizam unutar institucija EU unutar koje bi se raspravljalo o načinu rješavanja brojnih izazova koji stoje pred turističkim sektorom”, ističu iz Ministarstva u priopćenju o konferenciji koja je 12. i 13. veljače održana u Sofiji.

Konferencija je organizirana u povodu predsjedanja Bugarske Vijećem Europske unije, a okupila je ministre turizma te prateće delegacije 28 zemalja članica Europske unije.

Ministar Cappelli istaknuo je da turizam predstavlja jednu od najbrže rastućih gospodarskih aktivnosti u EU s velikim utjecajem na rast, društvo, razvoj i zapošljavanje te da kao takav zaslužuje bolju poziciju unutar institucija EU.

“Glavni cilj politike za turizam Europske unije mora biti zadržavanje Europe kao vodeće svjetske turističke destinacije. Međutim, turizam se u dosadašnjim dokumentima EU ne smatra prioritetom, već alatom za podizanje konkurentnosti ukupnog europskog gospodarstva. Turizam nema svoje radno tijelo u okviru Europske komisije, a u višegodišnjem financijskom okviru 2014.-2020. niti posebne pozicije, kao ni mogućnost direktnog financiranja aktivnosti što smatramo da svakako treba ispraviti u novom proračunskom okviru. Izravno financiranje turističkog sektora omogućilo bi lakše reagiranje na sve brojnije izazove, a istodobno bi se olakšale i investicije u turizmu koje su u fokusu i Europskoj komisiji”, naglasio je Cappelli.

Prema priopćenju Ministarstva turizma, spomenuta inicijativa hrvatske Vlade, koju je predstavio Cappelli, dobila je podršku velikog broja članica EU, a posebno su je podržali povjerenica Europske komisije za turizam Elzbieta Bienkowska te glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Zurab Pololikashvili. Ta će inicijativa uskoro biti predstavljena predsjedniku Europskog parlamenta Antoniu Tajaniju i predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru s ciljem postizanja dogovora o ulasku posebnog EU fonda za turizam u proračun EU kao i osnivanju radne skupine za turizam, prenose iz Ministarstva.

“Pokretanje ove inicijative od velikog je značaja kako za Hrvatsku tako i za druge članice EU u kojima je turizam jedan od glavnih pokretača gospodarstva te sam izuzetno zadovoljan podrškom mojih kolega koji su prisustvovali sastanku. Nadam se kako ćemo se uspjeti zajednički izboriti da turizam po prvi puta dobije svoj fond u okviru proračuna EU”, naglasio je Cappelli.

U sklopu konferencije, hrvatski je ministar turizma sudjelovao i na panel diskusiji “Tourism and Economic Growth – Factors for Tourism Development”, tijekom koje se uz ostalo raspravljalo o turističkoj industriji kao faktoru održivosti za gospodarski razvoj u regionalnom i europskom okviru, turizmu kao faktoru integracije ljudi, dobara i usluga u balkanskoj regiji te o EU politici kao katalizatoru razvoja turističke industrije iz aspekta konkurentnosti, zaštite potrošača i zajedničkih inicijativa.

Tijekom posjeta Bugarskoj ministar Cappelli održao je i niz bilateralnih sastanaka pa je tako razgovarao s bugarskom ministricom turizma Nikolinom Angelkovom, ministrom turizma Malte Konradom Mizzijem, ministrom turizma Turske Numanom Kurtulmusom te državnim tajnicima za turizam Poljske i Austrije. (H)

You may also read!

ged

Zagrebačkom velesajmu dodijeljena prestižna nagrada globalnog udruženja sajmova za izniman doprinos razvoju sajamske industrije

Zagrebački velesajam dobitnik je nagrade 2019. Exhibition World/UFI GED Award, koju mu je dodijelilo Međunarodno udruženje sajmova (UFI -

Read More...
turizam

Nerealno visoke stope rasta turizma su stvar prošlosti

Nerealno visoke stope rasta turizma su stvar prošlosti, a slijedi borba za svakog gosta s mediteranskom konkurencijom, ocijenjeno je

Read More...
proizvod

Eurostat: Hrvatska u svibnju među zemljama s najvećim padom industrijske proizvodnje

Hrvatska je u svibnju bila među zemljama Europske unije s najvećim padom industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, dok procjene

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.