Što su dodaci prehrani

In Zdravlje

Zadnjih godina dodaci prehrani su zauzeli visoko mjesto u preventivi i samoliječenju. Njihov broj na tržištu svakodnevno raste!

dodaci prehrani Fitshop.hrIako ih upotrebljava veliki dio populacije, pitanje je znaju li svi što su dodaci prehrani uopće?

Dodaci prehrani su koncentrirani izvor hranjivih tvari ili drugih tvari s hranjivim ili fiziološkim učinkom.

Na tržište se plasiraju u određenom farmaceutskom, doziranom obliku (kapsule, pastile, tablete, prah, granule, tekućine i sl.).

Hranjivi sastojci u ovoj vrsti proizvoda su vitamini i minerali. U druge tvari pripadaju: bjelančevine, aminokiseline, masne kiseline (omega-3), celuloza, pivski kvasac, inulin, lecitin, bilje te njihovi ekstrakti ili koncentrati. Osim toga, zaštitne tvari biljnog podrijetla (bioflavonoidi, karotenoidi, izoflavoni, glukozinolati), prirodni enzimi i koenzimi, žive kulture mikroorganizama, organska tkiva, metaboliti žlijezda, i ostale aktivne tvari.

Dodatke prehrani čine i pčelinji proizvodi (med s dodacima drugih aktivnih tvari, propolis, matična mliječ) i njihove mješavine s dodacima ljekovitog bilja.

Za proizvodnju biljnih pripravaka kao dodataka prehrani mogu se koristiti svježe ili osušene cijele biljke odnosno njihovi dijelovi. Na primjer: list, korijen, plod, cvijet i drugi dijelovi biljke. Čiste tvari biljnog podrijetla pojedinačno ili u smjesi, biljni sekundarni proizvodi, i to prvenstveno onih biljnih vrsta koje se nalaze na listi dozvoljenih ljekovitih biljnih vrsta navedenih u Pravilniku o dodacima prehrani (NN 46/2011).

Dodaci prehrani pomažu u uobičajenoj prehrani

Svrha dodataka prehrani nije izlječenje, nego potpomaganje unosa hranjivih sastojaka u uobičajenoj prehrani. Time se nadopunjuje prehrana tvarima koje se putem normalnog unosa hrane u organizam ne dobiva u dovoljnoj količini.

Rezultat je povoljno djelovanje na zdravlje potrošača, povećavanje opće otpornosti organizma na stresne vanjske utjecaje, kao i pomoć u održavanju pravilnih fizioloških funkcija organizma i njegovih dijelova.

weiderovi dodaci prehraniIz mnogih razloga dodaci prehrani pronalaze svoje mjesto u području “preventivne prehrane”, kao i u području “preventive dobrom zdravlju“. Uzimanjem te vrste hrane potrošaču se daje dodatna mogućnost da se sam ili uz pomoć stručne osobe brine o svom zdravlju.

Kvaliteta dodataka prehrani je ujedno i zdravstvena ispravnost, jer njihov sastav i namjena su ono što ih čini posebnima i drugačijima od uobičajene prehrane.

Budući se dodaci prehrani sve više koriste kao “preventiva” zdravlju, potrošač treba biti oprezan i manje podložan reklamiranju.

Pravilnikom o dodacima prehrani i Zakonom o hrani strogo je zabranjeno pripisivanje svojstava prevencije, terapije i liječenja bolesti, što je usklađeno s europskim zakonodavstvom. Marketing želi sve više povećati prodaju, tako da se reklamiraju i ona ljekovita svojstva koja ne bi smjela. Na taj način se ne mogu razaznati stvarno kvalitetni proizvodi između ostalih prereklamiranih i manje učinkovitih.

Ono što čini dodatak prehrani je zdravstvena tvrdnja, odnosno veza aktivne komponente i njezine količine s utjecajem na zdravlje. Zato na poseban način deklariraju, odnosno označavaju, a naročito analitički provjeravaju.

Sve je više studija koje se provode i znanstvenih članaka o djelovanju pojedinih komponenata, te studija o međusobnim interakcijama sastojaka koji čine dodatak prehrani,a sve sa svrhom poboljšanja kvalitete samih proizvoda.

I na kraju,važno je zapamtiti da lijekovi liječe, a dodaci prehrani pomažu!

Izvor: Fitshop.hr

You may also read!

Međimrski gospodarski forum

Međimurski Gospodarski Forum pokazao smjer daljnjeg razvoja Hrvatske

U prostorijama zgrade VMD Grupe u Zagrebu danas je održan prvi Međimurski Gospodarski Forum u organizaciji Zavičajnog društva Međimurje,

Read More...
Lidl Hrvatska_Global Gap

Svi Lidlovi dobavljači do kraja 2018. imat će certifikat Global G.A.P.

Samo najbolje voće i povrće certificiranih dobavljača Svi dobavljači voća i povrća trgovačkog lanca Lidl Hrvatska će do kraja 2018.

Read More...
katavicivica

Ivica Katavić novi predsjednik Udruženja trgovine HGK

Na sjednici predstavljena analiza trgovine na malo od 2007. do 2018. Udruženje trgovine Hrvatske gospodarske komore održalo je plenarnu sjednicu

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | Đina usluge d.o.o.