Koliko se danas uopće isplati nositi gotovinu u novčaniku?

In Bankarstvo
plaća

Posljednjih godina gotovina je zaista postala nešto bez čega se može poslovati u većini situacija, zbog čega je izuzetno važno besprijekorno ovladati modernim metodama plaćanja…

Keš, šuška ili gotovina izrazi su kojima se opisuje papirnati novac u vašem novčaniku, uz koji obavezno idu i kovanice, kao dodatni teret koji sa sobom morate vući gradom.

Ne tako davno bez gotovine u novčaniku niste mogli gotovo ništa, ali stvari su se u novom mileniju drastično promijenile. Danas u više od 90% situacija plaćati možete digitalnim novcem.

Ipak, i dalje gledamo ljude kako prtljaju u supermarketima s kovanicama na blagajni, kao i blagajnice koje postavljaju ono legendarno pitanje “imate li nešto sitnije?”.

Svejedno, gotovina polako gubi bitku s ostalim metodama plaćanja, a mi donosimo malu analizu što sve na raspolaganju danas imamo u Hrvatskoj dok pokušavamo nešto kupiti te otkrivamo na kojim još mjestima ne možete kupiti ništa bez gotovine.

Uzlet digitalnog bankarstva i e-novčanika
Nekoć smo gurali keš preko šaltera, a danas novac sjeda u sekundi na online korisnički račun. Najbolji primjer za to je Supersport, najpopularnija hrvatska kladionica koja je godinama imala poslovnice pune korisnika, a danas većina provodi uplate i isplate novca putem Interneta i igra online.

Digitalno bankarstvo omogućuje vam plaćanje i u brojim drugim gospodarskim sferama. Na Internetu danas možete kupiti gotovo što vam treba i platiti to u sekundi, skidanjem novca s vašeg bankovnog računa, a tu su i e-novčanici, koji ne samo što vam omogućuju plaćanje već i prijenos novca s jednog na drugog korisnika, kao i konverziju valuta.

PayPal, Revolut, Aircash i Skrill najpoznatija su takva sredstva plaćanja, a postoje i razni bonovi za novčano plaćanje, poput paysafecarda i A-Bona, koji vam također omogućuju transakcije bez gotovine.

Ne samo što možete kupovati stvari brzim skidanjem gotovine s bankovnog računa na Internetu, već to možete realizirati i u fizičkim poslovnicama, kako u šoping centrima, tako i u bilo kojoj trgovini koja drži do sebe.

Sve popularnije je beskontaktno plaćanje koje danas omogućuju banke sa svojim debitnim karticama, do određenog novčanog iznosa. No, usluge kao što su Google Pay i Apple Pay omogućuju vam da bez ikakvog upisivanja PIN-a provedete plaćanje, samo se pobrinite da mobitel ima zaštitni kod, kako bi vaši bankovni računi ostali sigurni unutar njega.

Za kraj, tu su još Bitcoin novčanici uz koje na nekim mjestima plaćanja možete provoditi i u kriptovalutama, što otvara neki sasvim novi svijet novčanih transakcija, kakve bi u budućnosti mogle postati sasvim uobičajene.

Gdje još uvijek vlada gotovina?
Iako digitalni novac danas u potpunosti dominira u odnosu na gotovinu, papirnati novac još uvijek se isplati imati u svom novčaniku.

Naime, postoje mjesta na kojima vam još uvijek trebaju papiri i kovanice kako biste proveli plaćanje, a prije svega radi se o tržnicama, na kojima ćete pronaći mnoge zdrave proizvode, bez mogućnosti prijenosa novca bankovnom karticom.

Većina kafića i noćnih klubova također prima isključivo keš, a zanimljivo je da će vam u nekim hrvatskim trgovinama računalnom opremom ponuditi popust samo ako im platite putem gotovine.

Rabljena roba u pravilu se kupuje isključivo u gotovini, a ako pak morate nešto dodatno platiti u zdravstvenim ustanovama također nemojte tamo očekivati uređaj koji očitava kartice, osim možda kod najozbiljnijih privatnika.

Gotovina je itekako važna i na egzotičnim turističkim destinacijama, na kojima je dobitna kombinacija konverzija valuta putem e-novčanika pa isplata keša pripadajućom karticom na bankomatu i plaćanje isključivo papirnatim novcem.

U svakom slučaju, još uvijek trebate imate ponešto gotovine u novčaniku, ali svakako je važnije ovladati modernim metodama plaćanja, kako biste u mnogim situacijama izbjegli nepotrebno prtljanje s papirnatim novcem, a također si omogućili i plaćanja na Internetu, koja predstavljaju budućnost svjetske ekonomije.

You may also read!

poljoprivreda

Ministarstvo: Strateški plan poljoprivredne politike ZPP 2023.-2027. poslan u EK

Strateški plan Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) za razdoblje 2023.-2027., temeljni dokument za korištenje sredstava EU poljoprivrednih fondova u ukupnom

Read More...
-Damir-Novotny

Novotny: Bez prerađivačke industrije Slavonija će nastaviti gubiti stanovništvo

Rezultati popisa stanovništva potvrdili su prognoze o depopulaciji područja na kojima nema dovoljno ekonomskih aktivnosti, a Slavonija će nastaviti

Read More...
plin

Zapunjenost hrvatskog skladišta plina na gotovo 90 posto

Zapunjenost hrvatskog plinskog skladišta na razini je od gotovo 90 posto, budući da je u njega dosad utisnuto 3,75

Read More...

Leave a reply:

Your email address will not be published.

Mobile Sliding Menu

Opći uvjeti korištenja

Suvremena.hr © Copyright | h1 design